Hoofdmenu
    Hoofdpagina
    Gedichten
    Auteurs
    Zoeken
    Reacties
    Insturen
    Voorwaarden
    Greencard
    Contact

  Inloggen
 

  Registreren
  Wachtwoord vergeten

  Laatste 35 reacties
 
re: FEESTDiotheC...
re: Lezenwietewu...
re: Lezenwietewu...
re: FEESTSoit
re: FEESTSoit
re: vegannis...MirandaMei
re: FEESTMirandaMei
re: InktDiotheC...
re: Pasen aa...Tsila
re: Inktwijnand
re: vegannis...Erik Le...
re: vegannis...Mr.Deuce
re: InktLetItAl...
re: InktLetItAl...
re: InktLetItAl...
re: InktLetItAl...
re: InktBuigt
re: Inktcoolbur...
re: InktDiotheC...
re: Inktwijnand
re: Inktcoolbur...
re: Inktwijnand
re: InktDiotheC...
re: InktDiotheC...
re: InktDiotheC...
re: (G)razen...coolbur...
re: Spokencoolbur...
re: De geur ...Claudel...
re: SpokenClaudel...
re: vegannis...Erik Le...
re: [30-007]...Claudel...
re: Morsewijnand
re: Herderst...coolbur...
re: Nimfomaniakcoolbur...
re: Brozen d...MirandaMei
 Meer reacties

  Laatste 25 gedichten
 
Inktcoolbur...
vegannisatieErik Le...
The African ...Claudel...
Licence to k...Claudel...
I wanna be y...Claudel...
Waar is Stev...Claudel...
alweer bijna...DiotheC...
Con-textdegon valk
Stop de tijd !!Claudel...
Tattoo you Claudel...
Zo'n dagDiotheC...
Een HuisHenk Gruys
herfst 2019augusta
FEESTSoit
Filosoof in ...Claudel...
bewegingenErik Le...
dubbellevenErik Le...
Claude Money?Claudel...
Brothers in ...Claudel...
Beast of bur...Claudel...
VogelsMarkeR
SleutelsHenk Gruys
Renee, remem...Claudel...
ViltjeSoit
Adem voor ad...seline168
 Meer gedichten
broeikaseffect
 Wolf - 22:22 02-01-2008 Stuur e-mail  Profiel bekijken van Wolf  Bekijk statistieken van dit gedicht 


De zomer heeft naast haar ontluikend blad,
net als de winter, herfst niet te vergeten,
een atmosfeer die zwaar verrot mag heten,
met regen, -wolken, -bogen en zo wat.

In ieder jaargetijde zit het klad.
Wanneer je zulks bot stelt krijg je verbeten:
“Stop de vervuiling!”, naar je kop gesmeten.
Maar `k ben het globaal warmen even zat;

dat zeeniveau van hordes weerprofeten
die van het stijgen iets denken te weten:
hoe sterk het wel niet is en meer van dat.
-Het maakt niet uit, een zeespiegel ≈ plat!-

De dooddoeners, ze lijken te vergeten
dat zij het zeikklimaat hebben gehad.


aangepast: Maar `k ben `t globaal verwarmen even zat;

Reactie insturen
Graag eerst...

Inloggen of Registreren
re: broeikaseffect
Reactie gegeven door winterjong - 09:20 04-01-2008 Stuur e-mail Profiel bekijken van voet
'ik ben globaal het warmen zat'
naar Bonami's suggestie
lijkt me een leuke kwink.

voor de rest trap je wel wat veel open deuren in
ik zal zo meteen ook eentje over klimaat neerzetten, kijken of je t wat vindt, hihire: broeikaseffect
Reactie gegeven door Bonami - 09:15 04-01-2008 Stuur e-mail Profiel bekijken van voet
'Ik schrijf niet zoveel' zegt-ie, maar intussen ligt er een hele vlaai met commentaar-reactie. Bedankt hoor. Niet dat het veel helpt, maar dat hoeft ook niet. Het toont mij wel dat bovenstaand gedicht een polder is in je eigen woordenvloed.
Hou het maar op letter-Z-niveau.

Bonami-Eswee
Reactie gegeven door Wolf - 04:48 03-01-2008 Stuur e-mail Profiel bekijken van voet
Hai Bonami,

Eenvoudiger, ja daar noem je zoiets. Om de een of andere reden is dat bij mij vaak nogal een probleem. Ik bedoel, het vertrekpunt, mijn begin is simpel zat. Een woord waarmee je twee of meer kanten uit kunt. En dat ene woord moet dan een sonnet gaan benaderen. Nog altijd simpel. En nu komt het. Dat ene woord moet in twee of meer richtingen een rond en sluitend gedicht vormen. En dan heb je als schrijver dus een rotleven. De zinnen die je noemt dat zijn inderdaad knelpunten. `t`s en `k`s zijn vanzelfsprekend noodgrepen en als je er dan tw nodig hebt in n enkele regel, dan heb je het antwoord op de beroemde vraag die de grote filosoof H. Westbroek ooit plachtte te stellen. Waar is hier de nooduitgang. daar, in de laatste regel tweede couplet eerste woord links tweede lettergreep rechts. Bedoel je niet vier, neen `t`s en `k`s tellen niet als lettergreep. Ik dwaal af.

Ik had het over een beginwoord die twee of meer kanten op kan. Het woord, en nu begint het een beetje op lingo te lijken, is deze keer zeeniveau. Nah, zeeniveau is zeeniveau. nou niet helemaal het is namelijk ook c-niveau. Nou en dat is dan het uitgangspunt. En dan begint het al lastiger te worden want dat woord, daar kun je niet mee beginnen. Dus je begint met de makkelijke kant, zeeniveau. Nou dan heb je iets met klimaat enzo. dat wordt dan maar de bovenlijn. De bovenlijn is het verhaal dat hoe dan ook rond moet worden, volkomen waterdicht. De onderlijn, c-niveeau is wat minder belangrijk maar de uitdaging aan mezelf is toch om ook die lijn zo rond mogelijk te punniken. Dat is voor mezelf. C-niveau dus. Nou das makkelijker als d-niveau. Iets met een lagere of misschien hogere moeilijkheidsgraad dus.

De opdracht aan mezelf, schrijf een gedicht, sonnetvorm het liefst, dat over het klimaat gaat ennnnnnn over een bepaald niveau. Nu heb ik geen pretenties maar ben wel van de makkelijke en als er ergensssss het niveau een discutabel punt is, dan is het wel in de wereld van de internetpozie. Nou dat hoef ik niet uit te leggen, dat heeft iedereen die op dat dan wel dit soort pagina`s komt aan de n of de andere manier wel meegemaakt. Goed dus dan ligt de doelstelling klaar de verfbus is open de lijnen kunnen gezet. En dan begint het gedonder ook vrijwel gelijk. Het begin. Het leek me wel aardig om gelijk met iets onnoemelijk cliche te beginnen. de eerste zin stond eerst als: De lente heeft haar ontluikende blad. Ho dat is c-niveau aan de bovenlijn, dat mag niet. dus dat wordt dan uiteindelijk de zomer heeft naast ontluikend blad. das zeeniveau aan de boven en c-niveau onder. Nou en dat kabbelt dan een paar maanden zo door en dat is dan gelijk een mooie brug naar

Hey Eswee,

Ik schrijf dus niet zoveel. Dat komt deels omdat ik nogal moeilijk tot schrijven ben aan te zetten. Ik moet dat namelijk zelf doen en wolf was korter dan luizwijn. Ik heb dat grapje vaker gemaakt maar ik ga ervan uit dat Miranda deze niet leest dus dan ben ik veilig. (nog volle lok en seine mocht ik weer eens vergeten zijn het vet van de fierljip te poetsjen.) Ik schrijf dus van je helahola alleen als het me pleziert. Een derde of vierde, ik tel het niet dus welhaast is een aardig woord, wordt dan uiteindelijk aangeboden op een of meerdere podia. Goed tot zover mijn frequentie. Blij dat je welhaast al mijn werk van 2007 ennnn 2008 al tot je genomen hebt.

De platte zeespiegel is een onderdeel van de onderlijn maar juist omdat het dat beginwoord is en omdat het niet aan het begin staat is het nogal een vlecht daar. Vooral de onderlijn moet het daar hebben van suggestie. Bij ontleding kun je bij elk onderdeel vragen stellen. Van wie krijg je stop de vervuiling naar je kop gesmeten. nou dat zouden zomaar de weerprofeten kunnen zijn. Dat waren als maar weer profeten maar dat liep wat stroef met de bovenlijn en die moet rond. het stijgen van het zeeniveau is vrijwel helemaal bovenlijn, ik heb die laatste regel, die ene waar je vraagtekens bij hebt, broodnodig om de twee betekenissen juist daar met elkaar te verbinden. Dat is dus helemaal c-niveau. In de bovenlijn dus een zeer zwakke regel. Ik heb em uitgelicht maar ook dat is dus wel degelijk een zwaktebod. Niet in de minste plaats om de dubbele tilde die samen het ongeveerteken maken. Ik heb de neiging om details nogal ver door te voeren en beweren dat een zeespiegel per definitie glad is zou de waarheid te ver voorbij schieten. Het trekt af en toe nog wel eens een rimpeling over een zeespiegel, heb ik op wikipedia gelezen. Ik koos voor ≈ en niet voor om plusminus of bij benadering weer te geven omdat de golfjes enige binding met het onderwerp hebben, het blijft een -. Maar het wringt er niet vanwege de kromming van de aarde, dat wordt wel degelijk door die stomme golfjes van me ondervangen, ook onder andere plusminus.

de twee beelden komen in de laatste twee regels bij elkaar. een belangrijke regel daarbij is die rare `k`t regel. maar ik ben het globaal verwarmen even zat. dit zeg ik prompt op de uitroep stop de vervuiling. even is hierin bedoeld om als gelijk te lezen. Het globaal verwarmen verwijst in de c-niveau lijn naar de knuffelreacties als mooi verwoord met liefs, je kent ze wel. Het knuffelapplaus. Het gaat me te ver om het hele werk te ontleden. Ik verlies de lijnen en lijntjes al vrij vlot na plaatsing uit het oog en dan is het ook voor mij meer bovenlijn dan onderlijn en komen de onvolkomenheden ook harder aan waarna de meeste werkjes voor altijd het stempel afkeur krijgen. Dit is dan ook gedeeltelijk een uitleg aan mezelf voor als ik ooit aan herschrijven toe kom en begin, want dat heeft het nog wel nodig. eens.

Maar het compliment dat je maar liefst ik bedoel welhaas tw keer geeft, dat met nochalant. Die komt in de vitrinekast want dat is een verdienste van dit gedicht maar ook van dat van 2007. Mijn dank.

Tot volgend jaar Eswee.

;)

(ruk wat een lap!)


re: broeikaseffect
Reactie gegeven door eswee - 01:15 03-01-2008 Stuur e-mail Profiel bekijken van voet
Dag Wolf,

Fijn om weer eens een gedicht van je te lezen,
dat deed ik de laatste maanden niet, omdat ik de laatste maanden welhaast niets las
van welhaast niemand

maar jouw nonchalante sonnetten gaan er goed in
zo'n regel 2, ja, zo heerlijk ontnuchterend, haast onpotisch krachtig als ik dat zo mag zeggen

natuurlijk is een zeespiegel plat, dat hoor je ook tegenwoordig niet ontkennen
een zeespiegel is net zo plat als de aarde
dus daar wringt, inhoudelijk, je gedicht, voor mij

en mat dat zeiken op het eind,
moet ik al gauw denken aan water naar de zee pissen
en dat door die zeikerijen van het laatste jaar de zeespiegel de landspiegel gaat overstijgen
maar dan ook alleen door dat gezeik
het zeikhuiseffect dus, zoiets

maar die nonchalance vanje, ja, die leest heerlijk

dag

re: broeikaseffect
Reactie gegeven door Bonami - 23:03 02-01-2008 Stuur e-mail Profiel bekijken van voet
Eenvoudiger:
maar ik ben de globale verwarming zat, of:
ik ben globaal de verwarming zat

Grappig, zeker dat einde met 'zeikklimaat'. Misschien nog beter zo:

De natte droom is morgen al vergeten
het zeikklimaat - dat hebben we nu gehad
De gedichten die ingezonden zijn op de website van de lettertempel en e.v.t. toekomst projecten die gekoppeld zijn aan de lettertempel blijven ten alle tijden eigendom van de feitelijke auteur van het gedicht. Zonder toestemming van de feitelijk auteur mogen de gedichten niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen op deze site en indien hier toestemming voor gegeven is door de feitelijke auteur het uitgeven van de gedichten door lettertempel zelf. Mocht er sprake zijn van misbruik van de content en de gedichten die gepubliceerd zijn op deze site door wat dan ook dan zullen er hoe dan ook (in samenspraak met de auteur) stappen worden ondernomen.
2006-2024 © Bizway - BTW nr. NL821748014.B01 - KvK 28086287