Hoofdmenu
    Hoofdpagina
    Gedichten
    Auteurs
    Zoeken
    Reacties
    Insturen
    Voorwaarden
    Greencard
    Contact

  Inloggen
 

  Registreren
  Wachtwoord vergeten

  Laatste 35 reacties
 
re: FEESTDiotheC...
re: Lezenwietewu...
re: Lezenwietewu...
re: FEESTSoit
re: FEESTSoit
re: vegannis...MirandaMei
re: FEESTMirandaMei
re: InktDiotheC...
re: Pasen aa...Tsila
re: Inktwijnand
re: vegannis...Erik Le...
re: vegannis...Mr.Deuce
re: InktLetItAl...
re: InktLetItAl...
re: InktLetItAl...
re: InktLetItAl...
re: InktBuigt
re: Inktcoolbur...
re: InktDiotheC...
re: Inktwijnand
re: Inktcoolbur...
re: Inktwijnand
re: InktDiotheC...
re: InktDiotheC...
re: InktDiotheC...
re: (G)razen...coolbur...
re: Spokencoolbur...
re: De geur ...Claudel...
re: SpokenClaudel...
re: vegannis...Erik Le...
re: [30-007]...Claudel...
re: Morsewijnand
re: Herderst...coolbur...
re: Nimfomaniakcoolbur...
re: Brozen d...MirandaMei
 Meer reacties

  Laatste 25 gedichten
 
Inktcoolbur...
vegannisatieErik Le...
The African ...Claudel...
Licence to k...Claudel...
I wanna be y...Claudel...
Waar is Stev...Claudel...
alweer bijna...DiotheC...
Con-textdegon valk
Stop de tijd !!Claudel...
Tattoo you Claudel...
Zo'n dagDiotheC...
Een HuisHenk Gruys
herfst 2019augusta
FEESTSoit
Filosoof in ...Claudel...
bewegingenErik Le...
dubbellevenErik Le...
Claude Money?Claudel...
Brothers in ...Claudel...
Beast of bur...Claudel...
VogelsMarkeR
SleutelsHenk Gruys
Renee, remem...Claudel...
ViltjeSoit
Adem voor ad...seline168
 Meer gedichten
Miljoenenjacht !
 Claudelaire - 07:48 20-01-2018 Stuur e-mail  Profiel bekijken van Claudelaire  Bekijk statistieken van dit gedicht 

MILJOENENJACHT

Mijn voorouders waren tamelijk welgesteld. Hoe ze aan dat fortuin waren geraakt, was mij vroeger een groot raadsel. Ik heb tijdens mijn jeugd immers nooit in weelde geleefd. Toch merk ik de laatste tijd dat het in de genen zit want ook ik droom tegenwoordig van pracht en praal.

Toen ik met mijn vader een autoreis door Frankrijk maakte, heeft hij alle mooie woningen van onze familie voorbijgereden. Ik was diep onder de indruk en was verwonderd dat mijn bloedverwanten zo'n hoge levensstandaard konden handhaven. Vader verklaarde dat het een kwestie van wilskracht, motivatie en een flinke dosis geluk is. Ik was echter nog maar een kind en begreep er geen snars van.

Jaren later snapte ik wat vader eertijds had bedoeld. Want op een avond keek ik naar het Nederlandse tv-programma 'Miljoenenjacht' . Alles in dit spel was louter toeval...dacht ik. Tot er een winnaar was die enkele miljoenen euro's had gewonnen. Met het geld zou de man een wijngaard uit de grond stampen, ergens in Italië.

Een tijdje later werd 'Miljoenenjacht' alweer uitgezonden. Ik zat vol spanning uit te kijken naar wie er nu de geluksvogel zou zijn. En wat bleek: in de finale speelde dezelfde man die de vorige keer had gewonnen. Na vele moeilijke vragen werd de strijd alweer beslist in zijn voordeel. Deze keer was het prijzengeld echter vertienvoudigd ! Alsof de duivel ermee gemoeid was !

Wat mijn vader had gezegd kwam toen onmiddelijk bovendrijven in mijn bewustzijn. De volgende ochtend kocht ik dus een kraslotje en... ik had meteen een leuke som geld verworven !

En ik bedacht: Misschien moet ik toch ook maar eens op miljoenenjacht gaan !

Reactie insturen
Graag eerst...

Inloggen of Registreren
re: Miljoenenjacht !
Reactie gegeven door Claudelaire - 11:17 22-01-2018 Stuur e-mail Profiel bekijken van voet
Inderdaad Chatfant,volgens mij is zowel diepe armoede als een overmaat aan luxe en geld uit den boze, het ene is als te koud water, aan het andere verbrandt je je vingers.

Toch is mijn overtuiging dat je langdurige materiele tekorten zich met de tijd vertalen in het intense verlangen naar, wat op zich ook soms beter aanvoelt dan het daadwerkelijk 'bezitten' van bijvoorbeeld een mooie snelle wagen of één of andere villa. Dit verlangen kan omslaan in jaloezie en afgunst, mijns inziens, ik denk dat de gulden middenweg voor de meesten het beste is behalve voor...dichters en andere kunstenaars, daar is een leven vol passie van ups and downs de gulden uitweg !

Bedankt Chatfant voor je interessante reactie !

re: Miljoenenjacht !
Reactie gegeven door Chatfant - 15:19 21-01-2018 Stuur e-mail Profiel bekijken van voet
Ach Claudelair, wat is de waarde van pracht en praal? Het lijkt me dat rijke mensen voortdurend op hun tenen moeten lopen om hun standaard hoog te houden. Persoonlijk zou ik bij een loterij liever 2 of 3 ton winnen dan 1 of 2 miljoen.

Met 2 of 3 ton zou je nog iets zinvols kunnen doen: je hypotheek en/ of die van je kinderen afbetalen; of het investeren in een eigen bedrijf, maar dat betekent dan de rest van je leven loeihard werken en geen tijd voor gezin, echte vrienden, kunst en literatuur en alle andere werkelijk belangrijke dingen in het leven.

Om het geld vast te kunnen houden zou je het moeten beleggen, maar de vraag is welk rendement je daar werkelijk zelf van krijgt. Die prachtige gebouwen waar je je blind op staarde vergen gigantisch veel onderhoud en de kosten daarvan brachten menig kasteelbezitter aan de rand van de armoedegrens. Mooie schilderijen aan de muren, maar droog brood op hun bordje en een schone schijn om op te houden, die er voor zorgt dat ze slechter af zijn dan de mensen in de arbeidershuisjes , waar de schoorsteen wel rookt en men eens per jaar naar LLoret de Bar reist voor vakantie; waar meneer baron in een ketelpak op de ladder bezig is het plafont te witten :)


De gedichten die ingezonden zijn op de website van de lettertempel en e.v.t. toekomst projecten die gekoppeld zijn aan de lettertempel blijven ten alle tijden eigendom van de feitelijke auteur van het gedicht. Zonder toestemming van de feitelijk auteur mogen de gedichten niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen op deze site en indien hier toestemming voor gegeven is door de feitelijke auteur het uitgeven van de gedichten door lettertempel zelf. Mocht er sprake zijn van misbruik van de content en de gedichten die gepubliceerd zijn op deze site door wat dan ook dan zullen er hoe dan ook (in samenspraak met de auteur) stappen worden ondernomen.
2006-2024 © Bizway - BTW nr. NL821748014.B01 - KvK 28086287