Hoofdmenu
    Hoofdpagina
    Gedichten
    Auteurs
    Zoeken
    Reacties
    Insturen
    Voorwaarden
    Greencard
    Contact

  Inloggen
 

  Registreren
  Wachtwoord vergeten

  Laatste 35 reacties
 
re: InktBuigt
re: Inktcoolbur...
re: InktDiotheC...
re: Inktwijnand
re: Inktcoolbur...
re: Inktwijnand
re: InktDiotheC...
re: InktDiotheC...
re: InktDiotheC...
re: (G)razen...coolbur...
re: Spokencoolbur...
re: De geur ...Claudel...
re: SpokenClaudel...
re: vegannis...Erik Le...
re: Goed in ...Claudel...
re: [30-007]...Claudel...
re: Morsewijnand
re: Herderst...coolbur...
re: Nimfomaniakcoolbur...
re: Brozen d...MirandaMei
dioErik Le...
re: Con-textDiotheC...
re: Stop de ...Claudel...
re: Stop de ...DiotheC...
re: Brothers...DiotheC...
re: dubbellevenDiotheC...
re: bewegingenDiotheC...
re: Tattoo you DiotheC...
re: Een HuisDiotheC...
re: bewegingenaugusta
re: bewegingenaugusta
re: bewegingenErik Le...
re: bewegingenwijnand
re: dubbellevenErik Le...
re: Herderst...wijnand
 Meer reacties

  Laatste 25 gedichten
 
Inktcoolbur...
vegannisatieErik Le...
The African ...Claudel...
Licence to k...Claudel...
Goed in de k...wijnand
I wanna be y...Claudel...
Azijnwijnand
Waar is Stev...Claudel...
alweer bijna...DiotheC...
Con-textdegon valk
Stop de tijd !!Claudel...
Tattoo you Claudel...
Zo'n dagDiotheC...
Een HuisHenk Gruys
Filosoof in ...Claudel...
bewegingenErik Le...
dubbellevenErik Le...
Claude Money?Claudel...
Brothers in ...Claudel...
Beast of bur...Claudel...
VogelsMarkeR
SleutelsHenk Gruys
Renee, remem...Claudel...
ViltjeSoit
Adem voor ad...seline168
 Meer gedichten
Hoog in de kerk
 Henk Gruys - 20:21 17-08-2017 Stuur e-mail  Profiel bekijken van Henk Gruys  Bekijk statistieken van dit gedicht 

                                        Hoog in de kerk


Er heilig van overtuigd was Edsert, dat omhoog klimmen in een geheel lege Nederlandse hervormde kerk dè oplossing was om schadelijke en beangstigende dromerijen krachtig te bestrijden.
    Ook nu, op het uur dat hij met zijn ouders èn visite een wandeling door de buurt maakte om de laatsten bijzondere plekjes in de stad te laten zien, hield dit klimmen hem bezig. Hij was op enig moment zo verzonken in deze mijmeringen, dat hij veel te ver voor hen uit was gelopen. Na een paar straathoeken te zijn omgeslagen kon hij ze nergens meer ontdekken.
    Zo gauw hij merkte dat hij helemaal alleen was, ging hij via een stapeling van donkere materialen tegen de kerkmuur snel naar boven klimmen, naar waar een rond venster als een blind oog in de bakstenen gevel zat.
    Binnenin de kerk, helemaal in de hoogte begon hij zijn toer. Hoogtevrees kende hij niet. Hij klom via de gaanderijen en hanebalken krap langs de crème muren, waarlangs hij hekken met dunne, lange leuningen van een bruine kleur zag lopen, eindigend in een onbestemd niets. Er was binnen weinig licht, hij zag slechts grijze en bruine vlakken die kantelende schaduwen veroorzaakten op zijn netvlies. Hij klom met opzet traag, om de duur van de klautering zo lang mogelijk te laten lijken. – Hoe gelukkig voelde hij zich altijd bij deze activiteiten!
    Na enige tijd leek het of men speciaal voor hem stellingen hadden aangebracht. Tussen spanten en spijlen ging hij verder, móest hij verder gaan, zo voelde hij het, zorgvuldig steun zoekend en behoedzaam naar de volgende uitdaging strekkend, met de schoenranden zich afzettend tegen de plankieren. Het was riskant; één misstap kon fataal zijn. De vele stoelen beneden leken klein, als van een poppenhuis, alle leeg en gekeerd naar de preekstoel en naar het bescheiden orgel van bruinhouten panelen. In de muur tegenover hem zag hij de drie grote, veelkleurige ramen naast elkaar, waardoorheen schaduwloos licht binnenviel. Sinds hij hier de vorige keer klom, – hoe lang was dat geleden ? Geloofde hij nog wel in GOD? Nu hij hier was zou hij daar eigenlijk weer opnieuw mee moeten beginnen, dacht hij.
    Gaandeweg scheen hij zijn einddoel te vergeten, of het minder belangrijk te vinden, en naderde hij de zware zuidmuur onder het kerkedak. Het kerkhof zag hij vanuit de hoogte als een grijs schaakbord van stenen velden, waarop grafkransen, verdorde bloemen en doffe zinken vazen de schaakstukken voorstelden.
    Hij daalde snel af en was bijna direct beneden; zelfs wat te vlug naar zijn zin. Voor de laatste sprong op de grond spanden zich zijn spieren; en was het of hij geen benen nodig had. De wilgen ritselden alom; gele herfstbladeren zag hij op een windvlaag voorbij vliegen en als medailles tegen de zerken plakken.
    Zijn voetstappen knirsjten op het scherpe grind. Het veld met de grijze grafstenen lag nu voor hem, met gras en bleek sprietig groeisel opgeschoten. Honderden zerken zover als hij kon kijken, met ondiep ingebeitelde namen. Ontcijferen kon hij ze niet, omdat ze geen letters bevatten, maar uit vreemde, onbestaanbare tekens bestonden, allemaal.
    Het werd zeer donker, vooral onder de reusachtige bomen rondom. Hij prees zich gelukkig dat het nog steeds droog was; regen zou zijn beleving op het kerkhof ingrijpend veranderd hebben. De oude gedachten van de middag echter verlieten hem geen seconde; hij haastte zich terug door de zware ijzeren toegangspoort en zocht de straat af om te zien waar de anderen gebleven waren.
    Tot zijn geluk zag hij hen op een straathoek, onzeker, overleggend wat te doen; ze hadden het vast en zeker over hem. Edsert stak over.
    De begroeting was gelijk verrassend, allerhartelijkst. Hij verontschuldigde zich zonder kruiperig te doen langdurig voor zijn onhandige gidswerk.
    – Maar zijn eigen, grote, diep-raadselachtige geheim van de klim bleef in het verborgene. En dat vond hij maar het beste ook. Hij zou geen mens iets over zijn hoogteavontuur vertellen. Nog net op tijd was hij tot dit besef gekomen. Geen mens zou het immers begrijpen?
    – Dat, het unieke, en het feit dat hij de enige was die ervan wist, vervulde hem met trots. En met een gevoel van bijzondere eer.

Reactie insturen
Graag eerst...

Inloggen of Registreren
correctie tekens
Reactie gegeven door evamaria - 17:22 26-10-2017 Stuur e-mail Profiel bekijken van voet
Dank je, Henk. ja, ik kan een tekst opnieuw insturen met correcties. ik wacht even af. Het is heel goed dat je de redactie waarschuwde. Wat heb je er een werk aan gehad.
Bij de redactie zullen ze het wel beroerd vinden. ik heb zelf eens meegemaakt dat mijn fonts beschadigd waren. Het alfabet op mijn pc veranderde geheel in symbolen. De pc naar de reparateur..

correctie tekens
Reactie gegeven door Henk Gruys - 16:50 25-10-2017 Stuur e-mail Profiel bekijken van voet
Ja, een heel werk; dit verhaal viel wel mee, maar er waren ook nog meer dan 140 andere. Ik schat dat ik er zo'n acht uur voor nodig had.
– Als ze weer eens wat weten daar...

Dat je niet kunt corrigeren zonder greencard, weet je dat zeker? Toen ik de "card" nog niet had, kon ik wel corrigeren; alleen kwam het verhaal dan opnieuw bij de redactie/admin langs; die moesten het weer goedkeuren. Dat ging, met de nodige vertraging, altijd goed. Maar misschien hebben ze dat veranderd?
Het is jammer dat ze zo slecht bereikbaar zijn. Er zit daar niemand meer, of hun postbox is stuk, ik weet het niet. Er is in elk geval geen respons.
Groet van Henk.

correcties tekens
Reactie gegeven door evamaria - 23:46 23-10-2017 Stuur e-mail Profiel bekijken van voet
Je tekst ziet er goed uit nu. Kostte je veel tijd, dat verbeteren, lijkt me. Ik kan niet zelf corrigeren want ik heb geen Greencard. Sommige teksten van zijn wel wat naar leesbaar geworden. Niet leuk. Groet

re: Hoog in de kerk
Reactie gegeven door Henk Gruys - 19:07 11-10-2017 Stuur e-mail Profiel bekijken van voet
Zoals jullie kunt zien, heb ik het zelf maar gecorrigeerd. Dat is niet alleen de makkelijkste manier,– ik vrees ook dat de informatie die op de plaats van al die vraagtekentjes stond, gewoon weg is. En dan valt er centraal niet veel meer te herstellen.
Ik hoop wel dat ze de volgende keer een beetje voorzichtiger zijn.

re: Hoog in de kerk
Reactie gegeven door Henk Gruys - 20:55 08-10-2017 Stuur e-mail Profiel bekijken van voet
Diddy en evamaria, bedankt voor het lezen en jullie reacties,

Henk

re: Hoog in de kerk
Reactie gegeven door evamaria - 22:43 07-10-2017 Stuur e-mail Profiel bekijken van voet
Ja, gewoon afwachten, het herstel.

wandeling door de buurt maakteN-? om de laatsten bijzondere

Het bovenstaande verhaal vind ik een goede beschrijving van zo'n omgeving en avontuur.

re: Hoog in de kerk
Reactie gegeven door Diddy - 16:57 07-10-2017 Stuur e-mail Profiel bekijken van voet
duidelijk Henk

al met al, een mooi stuk proza,
laat ik het dáár over hebben :)

diddy

Storing LT
Reactie gegeven door Henk Gruys - 16:13 07-10-2017 Stuur e-mail Profiel bekijken van voet
Diddy en evamaria,
Zelf corrigeren kan wel, maar ik heb hier 143 gedichten en verhalen staan. En het gaat niet alleen om die accenttekens, maar zoals je kunt zien, maak ik gebruik van een inspringende alinea. Dat zijn er gemiddels 12 per 1000 woorden. Werkt ook niet meer. – Morgen veranderen ze weer iets en dan kun je alles nog een keer doen.
Ze hebben een fout gemaakt, en die moeten ze gewoon herstellen.
Bedankt voor jullie reacties

Storing Lettertempel
Reactie gegeven door evamaria - 22:44 06-10-2017 Stuur e-mail Profiel bekijken van voet
Sorry Henk, het betreft de storing, niet je werk.

re: Hoog in de kerk
Reactie gegeven door evamaria - 22:40 06-10-2017 Stuur e-mail Profiel bekijken van voet
Ja Henk, het zijn die tekens. Voor mijn teksten gebruik ik die zelden. Ik hoop voor je dat je nu niet je teksten hoeft te gaan corrigeren...Afwachten maar.

re: Hoog in de kerk
Reactie gegeven door Diddy - 21:39 06-10-2017 Stuur e-mail Profiel bekijken van voet
Hoi Henk,

bij enkele oudere gedichten van min zag ik dit euvel ook. Ik heb het gewoon zelf gecorrigeerd,
groet
diddy

Storing LT
Reactie gegeven door Henk Gruys - 20:34 06-10-2017 Stuur e-mail Profiel bekijken van voet
Nee, ik heb nog niets gehoord van Lettertempel.
Dat vraagtekentje staat voor accentletters: é à ë ü ï enz.
en die andere voor het teken van inspringen van de alinea. Die herkent LT opeens niet meer. Ze hebben daar kennelijk zitten klooien bij het updaten, want daarvoor was het wel in orde. Ik zal ze een herinneringsmail sturen, met het verzoek de fout te herstellen. En ook mijn mail(s) te beantwoorden.
Bedankt voor je reactie, evemaria

re: Storing bij Lettertempel
Reactie gegeven door evamaria - 22:04 05-10-2017 Stuur e-mail Profiel bekijken van voet
Goed je bericht, Henk. Ik kon de laatste paar weken een paar dagen alleen het voorplaatje van LT zien. Nu ja, dat is vanzelf weer opgelost. Maar ik zie nu in je werk hierboven (en ook elders) op diverse plaatsen een zwart vierkantje met wit vraagteken erin. Soms vervangt dit een e of een o. Lang niet alle.
Meest staan de vierkanten aan het begin van een zin: 1 of 2 of 3.
De tekst is desondanks wel te lezen.

Storing bij Lettertempel
Reactie gegeven door Henk Gruys - 20:47 04-10-2017 Stuur e-mail Profiel bekijken van voet
Waarschijnlijk zijn ze bij Lettertempel aan het updaten geweest, en is dat niet helemaal goed gegaan. Nieuw ingezonden werk komt wel correct over, maar de oudere inzendingen zijn vrijwel allemaal onleesbaar geworden. Het systeem van LT herkent daar opeens geen accenttekens meer en ook geen inspringende alinea. Zo tussen eind september en half augustus moet er iets gebeurd zijn. Heel vervelend, en ik hoop dat ze daar snel iets aan gaan doen.
Ik heb de redactie hierover een contactmail gestuurd, maar heb nog niets van ze vernomen.


De gedichten die ingezonden zijn op de website van de lettertempel en e.v.t. toekomst projecten die gekoppeld zijn aan de lettertempel blijven ten alle tijden eigendom van de feitelijke auteur van het gedicht. Zonder toestemming van de feitelijk auteur mogen de gedichten niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen op deze site en indien hier toestemming voor gegeven is door de feitelijke auteur het uitgeven van de gedichten door lettertempel zelf. Mocht er sprake zijn van misbruik van de content en de gedichten die gepubliceerd zijn op deze site door wat dan ook dan zullen er hoe dan ook (in samenspraak met de auteur) stappen worden ondernomen.
2006-2020 © Bizway - BTW nr. NL821748014.B01 - KvK 28086287