Hoofdmenu
    Hoofdpagina
    Gedichten
    Auteurs
    Zoeken
    Reacties
    Insturen
    Voorwaarden
    Greencard
    Contact

  Inloggen
 

  Registreren
  Wachtwoord vergeten

  Laatste 35 reacties
 
 Meer reacties

  Laatste 25 gedichten
 
gesloten eindeDiddy
De Gekkin mima
Een lege kamerChatfant
LeugensDiddy
Toorndegon valk
Het cadeauHenk Gruys
Los van stofDiddy
Boodskap in ...Stanislaus
Hoe je een r...Stanislaus
Maatschappij...Marcel
Tweede methodeErik Le...
Dood gewoon ...Marcel
Dit is pas doodDiotheC...
voor het eer...DiotheC...
My American ...Claudel...
Ontroerend goedClaudel...
DroodlepowerErik Le...
occasions oc...Erik Le...
de minister ...Erik Le...
SchatbewaarderHanny v...
waarom ik ni...Erik Le...
In de ban va...Hanny v...
triest kindDiddy
H9: Lucide L...coolbur...
gewoon versu...Erik Le...
 Meer gedichten
Ratio of plezier-principe?
Geschreven door De Schrijver Stuur e-mail Alle gedichten bekijken van deze schrijver

Ratio of plezier-principe?Wat is er nu zo goed aan het ‘plezier-principe’? Een mens zou toch hoger prioriteit moeten stellen? Lust en onlust ergo: pavloviaanse straf-gedachten toegepast als zelf-vervullend gevoel, om zo te kunnen blijven ontkennen dat hij/ zij zelf ongelijk heeft. En deze leugenwereld wil in stand houden. Kunnen er nu zo veel misverstanden rondom ontstaan?
Het nastreven van plezier is eigenlijk destructief. Is daar dan toch het leven niet voor bedoelt?
En wanneer maakt men de fout mij te verwijten van zelf-ontkenning? Omdat zij zelf geen normale ratio hebben ofzo? Ratio gebruiken om zo hun wereld veilig te stellen van gevoel? En gevoel ge/misbruiken om lust / onlust te versterken/ verzwakken. Terwijl mensen heus denk ik genoegen mogen hebben in wat zij doen. Maar weten ze dan niet dat het leven daar niet op gebaseerd kan zijn zolang een mens er voor moet liegen tegen zichzelf om het plezier te kunnen bewezenlijken, het niet juist kan zijn om de reden dat plezier wel goed kan zijn maar niet door gevoelens / gedachten die vanuit het besef ontstaan, te verdrukken. Want daar ontloopt men dus de ethische juistheid van het plezier-feit. Ethisch heeft geen verwoording nodig. Omdat ieder mens daar normaliter mee wordt geboren want die kennis zit in de ziel. Dus die kennis verteld waar het leven om draait. Ieder heeft die zelfde kern, denk ik.
Ik snap niet dat zij niet kunnen begrijpen dat met een gezond verstand het ‘plezier-principe’ niet bestaan zou.
Althans dit is meermaals al voor mij gebleken.
Want plezier is vaak liegen, omdat het veelal draait om nutteloze verstrooiing en niet om daadwerkelijke geluk. Ik meen dat ‘de pil’ een typisch voorbeeld is van het plezier principe nastreven. Terwijl dan aan de kerk de blaam, want die zijn ‘heilig’. Denken ze dan dat vrijen gezond is wanneer er ‘de pil’ aan tepas moet komen? Want een mens heeft toch twee handen? En heeft de natuur het zo gemaakt, er voor bedoelt?
Ik ben tegen de mening van hen die denken dat ik mijn voortplantingsdrift ontken. Want dat is onjuist. Het pleit in hun voordeel want zo kunnen zij onnadenkend blijven liegen.
Het is dus een wereld waarin men haast geen kans maakt het gezonde verstand te behouden. En dit is te wijten aan de armzalige denkwijze van hen die zelf in ontkenning leven. Dan wordt dat mij verweten. Ze schrikken zich te pletter wanneer er wordt gezegd dat het leven gebouwd zou behoren te zijn op gezonddenkendheid. Maar omdat zij willen blijven ontkennen, blijven ze mensen die wel IQ hebben, mijden. En het blijft tegen de wet om niet gek te zijn.
Reactie geven op dit gedicht? Klik hier !


De gedichten die ingezonden zijn op de website van de lettertempel en e.v.t. toekomst projecten die gekoppeld zijn aan de lettertempel blijven ten alle tijden eigendom van de feitelijke auteur van het gedicht. Zonder toestemming van de feitelijk auteur mogen de gedichten niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen op deze site en indien hier toestemming voor gegeven is door de feitelijke auteur het uitgeven van de gedichten door lettertempel zelf. Mocht er sprake zijn van misbruik van de content en de gedichten die gepubliceerd zijn op deze site door wat dan ook dan zullen er hoe dan ook (in samenspraak met de auteur) stappen worden ondernomen.
2006-2018 © Bizway - BTW nr. NL821748014.B01 - KvK 28086287