Hoofdmenu
    Hoofdpagina
    Gedichten
    Auteurs
    Zoeken
    Reacties
    Insturen
    Voorwaarden
    Greencard
    Contact

  Inloggen
 

  Registreren
  Wachtwoord vergeten

  Laatste 35 reacties
 
re: Pasen aa...Tsila
re: Inktwijnand
re: vegannis...Erik Le...
re: vegannis...Mr.Deuce
re: InktLetItAl...
re: InktLetItAl...
re: InktLetItAl...
re: InktLetItAl...
re: InktBuigt
re: Inktcoolbur...
re: InktDiotheC...
re: Inktwijnand
re: Inktcoolbur...
re: Inktwijnand
re: InktDiotheC...
re: InktDiotheC...
re: InktDiotheC...
re: (G)razen...coolbur...
re: Spokencoolbur...
re: De geur ...Claudel...
re: SpokenClaudel...
re: vegannis...Erik Le...
re: Goed in ...Claudel...
re: [30-007]...Claudel...
re: Morsewijnand
re: Herderst...coolbur...
re: Nimfomaniakcoolbur...
re: Brozen d...MirandaMei
dioErik Le...
re: Con-textDiotheC...
re: Stop de ...Claudel...
re: Stop de ...DiotheC...
re: Brothers...DiotheC...
re: dubbellevenDiotheC...
re: bewegingenDiotheC...
 Meer reacties

  Laatste 25 gedichten
 
Inktcoolbur...
vegannisatieErik Le...
The African ...Claudel...
Licence to k...Claudel...
Goed in de k...wijnand
I wanna be y...Claudel...
Waar is Stev...Claudel...
alweer bijna...DiotheC...
Con-textdegon valk
Stop de tijd !!Claudel...
Tattoo you Claudel...
Zo'n dagDiotheC...
Een HuisHenk Gruys
herfst 2019augusta
FEESTSoit
Filosoof in ...Claudel...
bewegingenErik Le...
dubbellevenErik Le...
Claude Money?Claudel...
Brothers in ...Claudel...
Beast of bur...Claudel...
VogelsMarkeR
SleutelsHenk Gruys
Renee, remem...Claudel...
ViltjeSoit
 Meer gedichten
Voorbijgaand
 Haiku-man - 17:10 08-03-2011 Stuur e-mail  Profiel bekijken van Haiku-man  Bekijk statistieken van dit gedicht 

[Senryu]


op dit dorre blad
valt licht van dode sterren
ik, sterveling, weenReactie insturen
Graag eerst...

Inloggen of Registreren
re: 88 aan haikuman
Reactie gegeven door 88 - 08:58 09-03-2011 Stuur e-mail Profiel bekijken van voet
Dank voor de uitleg, daar is LT k voor bedoeld, door vragen te stellen kan de schrijver zich uitspreken, weet dat ik het ook uit oprechte interesse vraag. Ik zit liever niet verdeeld in een kamp en echt haten doe ik die werkjes ook niet, het is meer, wanneer je alleen dt maar ziet, gaat het een soort irritatie opwekken en denk ik pfff..
Jij bent dan niet in te schatten ( voor mij dan), of je nog meer kan, ook dat is weer interesse. Ik durf het gewoon omdat je niet meteen op de kast gaat zitten, dat siert je.

Dat het bestaat uit 5-7-5 is bekend,eigenlijk denk ik, daar maakt een schrijver zich makkelijk mee af, mr hoef je niet te doen dan die woorden erin gieten, en o wee al er een lettergreep teveel in staat, zegt het gedicht dan minder? Ik vind van niet en zou er dan mogelijk niet eens die vragen over stellen, je mag het dan alleen geen haiku noemen, of hooguit, haiku met een b`tje meer ;) of A`tje...

Natuurlijk moet je plezier in het werk hebben anders kan je net zo goed gaan vissen, spelen met taal is idd leuk, zo geniet ik er ook van om het zelf te doen, n anderen lezen, liefst met een gevarieerd aanbod, Milou schrijft ze ook regelmatig, maar van hem zie je ook andere dingen, en aantoonbaar dat ie weet wat hijzelf of de ander neer wil zetten, er zelfs een eigen forum voor maakte, dus aan hem kan je zien dat hij veelzijdig is.

Misschien probeer ik je wel te prikkelen uit je huisje te komen, ook eens experimenteert met andere vormen, wie weet gaan je haiku`s daardoor wel vooruit, dat kan altijd.

Ik heb de wijsheid niet in pacht , maar wel gevoel,dat gebruik ik in mijn eigen tekstjes, en meer nog bij het lezen van anderen en probeer dat gewoon vast te pakken, dat lukt me doorgaans bij haiku`s niet omdat het gezochte taal is en niet recht het hart in schiet.

Swiebertje kwam nooit los van zijn karakter,of hij dat fijn vond weet ik niet, jij hebt het denk ik ook, mede door je naam..
Ik zeg echt niet dat jouw haiku`s slecht zijn, als er een goede staat zeg ik het ook met alle liefde, maar hoe vaak he? Je zegt dan dankjewel en wat betekent dat? Beleefdheid?

Weet je dat ik het meeste heb geleerd van de commentaren alom? Toen ik mijn eerste inzending instuurde kon ik een jaar in psychotherapie, men vond het een gedrocht terwijl ik dacht, zo, hier zullen ze verbaasd van staan .. `t werd met de grond gelijk gemaakt pfff..Vervolgens ben ik gaan zoeken, hoe moet dat dan? Dus probeerde een haiku, elfje en weet ik het allemaal, net zo lang tot je zekerder bent welke vorm of juist geen vaste vorm bij je past, en incasseren maar. Vandaar dat ik nu de ander ook graag zou stimuleren verder te kijken dan alleen die 5-7-5 en moet je ook gewoon blijven doen, het is jouw kind en gaat je goed af, maar je kan beter, dat bedoel ik eigenlijk.

zooo.. kus op je neus en toi toi voor je volgende haiku.


ps. zag je dat ik ditmaal nergens kuku of koekenbakker zei? hihi


re: Voorbijgaand
Reactie gegeven door Haiku-man - 00:52 09-03-2011 Stuur e-mail Profiel bekijken van voet
Dat scheelt je mooi een hoop schrijfwerk, Dio...

re: Voorbijgaand
Reactie gegeven door DiotheCilany - 00:47 09-03-2011 Stuur e-mail Profiel bekijken van voet
88
Je haalt me de woorden uit de mond

re: Voorbijgaand
Reactie gegeven door Haiku-man - 23:46 08-03-2011 Stuur e-mail Profiel bekijken van voet
Hoi Tom, dankjewel voor je grappige haiku-reactie; leuk om te lezen. En fijn dat je deze kunt waarderen, al is-ie inderdaad ietwat in mineur vandaag. Groet!

re: Voorbijgaand
Reactie gegeven door Haiku-man - 23:45 08-03-2011 Stuur e-mail Profiel bekijken van voet
Hoi 88, waarom ik als westerling deze oosterse vorm zo graag beoefen, is heel simpel: door de zeer beperkte ruimte (17 lettergrepen) en de strakke structuur (5-7-5) is het iedere keer weer een uitdaging om op die paar vierkante millimeter optimale zeggingskracht te zoeken.
Je schrijft: "en vinden dat van zichzelf zo knap slim bedacht spiritueel psychologisch en nog veel meer..en laten hun eigen taal nooit of zelden zien,is het te kwetsbaar?" Met die 'aantijging' kan ik niet zoveel. Je insinueert hier nogal wat. Laat ik het zo zeggen: ik geniet gewoon enorm van het spelen met taal (en dit minimalistische genre leent zich daar uitstekend voor, kan ik je verzekeren). "Wie leest het behalve dit handjevol?" Ik schrijf geen haiku's om door honderden mensen gelezen te worden. Op Dichttalent.nl waren veel meer lezers dan hier; dat was leuk, maar als ik nu een handjevol lezers kan laten genieten, is dat voor mij voldoende. Ook op DT waren er overigens duidelijk twee kampen, net als hier: de mensen die haiku's kunnen waarderen, n degenen die ze doorgaans/meestal 'haten'. Overigens: als je met "onderbouwde kritiek" bedoelt wat je in je eerste berichtje hieronder schreef, dan hanteer jij een andere definitie van 'onderbouwd' dan ik. En nu ben ik lang genoeg aan het woord geweest, en heb ik ook nog eens mijn hart laten spreken (lees: gelucht) ;-)


re: Voorbijgaand
Reactie gegeven door Hans van der Vlugt - 22:07 08-03-2011 Stuur e-mail Profiel bekijken van voet
neem nooit een dor blad
voor de mond dat valt uiteen
als je te veel zegt

pssst ik vind 'm droevig maar wel heel diep
groeten van Hans

re: Voorbijgaand
Reactie gegeven door 88 - 20:04 08-03-2011 Stuur e-mail Profiel bekijken van voet
maar nu dan weer een serieuze vraag, waarom schrijven westerse mensen ( op een werkplaats) zo dolgraag oosterse dichtvormen zoals kuku`s en vinden dat van zichzelf zo knap slim bedacht spiritueel psychologisch en nog veel meer..en laten hun eigen taal nooit of zelden zien,is het te kwetsbaar?

wie leest het behalve dit handjevol, en wat er aan kritiek op komt boeit de auteur niet echt, die stuurt gewoon de volgende kuku op en zegt na onderbouwde kritiek, och.. het bevalt je, of niet.

is er dan nog iets in het midden of loopt het hier dood?

dit is een serieuze vraag en ik verwacht een serieus onderbouwd en uitgebreid antwoord terug..

groetje, 88re: Voorbijgaand
Reactie gegeven door Haiku-man - 19:29 08-03-2011 Stuur e-mail Profiel bekijken van voet
Dankjewel voor deze interessante gedachten n.a.v. deze senryu, beste 88. "Te kort voor woorden" is een leuke aanduiding. Een haiku/senryu is gewoon een (ultra)korte impressie, meer niet. En die bevalt je, of helemaal niet - dat verschilt per lezer. Groet!

re: Voorbijgaand
Reactie gegeven door 88 - 19:10 08-03-2011 Stuur e-mail Profiel bekijken van voet
ik denk dat we ons eerst natuurboeddhistje moeten proberen voor te stellen alvorens
huis en haard verliezen, op een berg van merg door been te gaan zitten voorgenieten tot er een rover komt die zegt `je geld of je leven` alles of niets slimmerik, en je had al niets meer om aan te hechten

niets meer behalve de kleren aan je lijf.. die trek je dan uit en klappertandt met wijze blik, `oranje`, neem mijn kleren, jij hebt ze harder nodig dan ik, en die struikrover druipt beschaamd af als was het een lezer die een zoet koekje kreeg en daar stond iemand dan als naakte aap..


ik weet het niet hoor, maar de haiku is mij te kort voor woorden, dat zal het wel zijn..en als het er een is, dan moet het ook echt een hele goeie zijn


De gedichten die ingezonden zijn op de website van de lettertempel en e.v.t. toekomst projecten die gekoppeld zijn aan de lettertempel blijven ten alle tijden eigendom van de feitelijke auteur van het gedicht. Zonder toestemming van de feitelijk auteur mogen de gedichten niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen op deze site en indien hier toestemming voor gegeven is door de feitelijke auteur het uitgeven van de gedichten door lettertempel zelf. Mocht er sprake zijn van misbruik van de content en de gedichten die gepubliceerd zijn op deze site door wat dan ook dan zullen er hoe dan ook (in samenspraak met de auteur) stappen worden ondernomen.
2006-2021 © Bizway - BTW nr. NL821748014.B01 - KvK 28086287