Hoofdmenu
    Hoofdpagina
    Gedichten
    Auteurs
    Zoeken
    Reacties
    Insturen
    Voorwaarden
    Greencard
    Contact

  Inloggen
 

  Registreren
  Wachtwoord vergeten

  Laatste 35 reacties
 
re: Glansevamaria
re: Glansevamaria
re: evamaria milou
re: Glansevamaria
re: Glansmilou
re: Knetterend evamaria
re: Glansevamaria
re: AsbestHenk Gruys
re: Glansmilou
re: Glansevamaria
re: zestigercoolbur...
re: zestigererbee
re: Dialoogcoolbur...
re: AsbestLetItAl...
re: inzichtmilou
re: Ach, wat...Claudel...
re: Ach, wat...erbee
re: AsbestHenk Gruys
re: TussenjasNieke_loko
re: TussenjasErik Le...
re: AsbestBuigt
re: Over nietsBuigt
re: biechtMarcel
re: Ontevredencoolbur...
re: Zonder t...coolbur...
re: biechtcoolbur...
re: Enige vraagevamaria
re: Enige vraagevamaria
re: Enige vraagevamaria
re: biechterbee
re: biechtwijnand
re: Liefde v...erbee
re: RespectatieMarcel
re: Helden/E...wijnand
re: Liefde v...mima
 Meer reacties

  Laatste 25 gedichten
 
Reminders milou
Kom van dat ...Claudel...
Knetterend milou
De klimmende...Erik Le...
25coolbur...
Als liefde s...coolbur...
DialoogErik Le...
Le ChacalClaudel...
Glansmilou
zestigererbee
inzichterbee
Ach, wat een...Claudel...
AsbestHenk Gruys
Leve Salvado...Claudel...
Over nietsmilou
A la guerre ...Claudel...
TussenjasNieke_loko
na flink nag...Erik Le...
(b)leefcoolbur...
Een nare varaanClaudel...
biechterbee
de kringloop...Erik Le...
zwagererbee
MiljoenenjachtClaudel...
Heldenwijnand
 Meer gedichten
Jacob's vuile broek
 Hendrik Laanen - 03:11 02-08-2008 Stuur e-mail  Profiel bekijken van Hendrik Laanen  Bekijk statistieken van dit gedicht 

Vuile broek


 


De man Jacob bracht zijn vuile broek naar de stomerij. Het kind, dat hij uit de branding had geplukt maakte het goed en hij had zich schielijk onttrokken aan dankbetuigingen en lof.


Hij ging zitten op het pleintje ‘Les Vieux Platanes’, waar de mannen van het dorp na de middaghitte heen gingen om van een glas wijn of een pastis te genieten.


Ze knikten hem toe en zeiden kort: “Bien fait, Jacques”, en daar bleef het bij.


 


Jacob keek naar een hond, die op het plein schooide om te bedelen. De mannen namen altijd wat brood mee om hem te voeden. Zonder veel effect, want het beest bleef broodmager, al die jaren dat Jacob in het dorp woonde.


Jacob liep naar een bistro. “Les pêcheurs perdus”. Een toepasselijke naam, want voor vissers was in het dorp niet veel meer te verdienen. En buitengaats waren er de fabrieksschepen waar niet tegen op te vangen was. Er waren nog twee vissers, die voor de kust heen en weer voeren in de oude traditionele scheepjes. Ook ’s avonds, als ze de oude lantaarns voerden, waarvan het licht weerkaatste in de golven. De zomergasten vonden dat allemaal erg pittoresk, maar ze wisten niet dat de twee schippers werden betaald door het Bureau de Tourisme. Alles draaide om de zomergasten. Pas in november werd het weer enigszins draaglijk in het plaatsje, als de gasten terug gingen naar Parijs of Amsterdam en het weer nog goed genoeg was om buiten te zitten, al was het af en toe met een trui.


 


Plotseling viel de gespreksmurmel stil. Jacob kwam terug uit de ‘Pêcheurs’, in het gezelschap van een zwarte schoonheid. Wel enigszins de datum van uiterste houdbaarheid naderend, maar nog alleszins in staat de aandacht te trekken.


Jacob had een fles wijn en een pastiskruik bij zich, met bijbehorende glaswerk.


‘Bonjour, Juana.’, mompelden de mannen zacht. 


‘Bonjour, mes vieux. Ici quelques choses à boire. ’ Ze schonk de glazen naar believen in en ze hief het hare richting Jacques. ‘À notre héro.’ De mannen mompelden het haar na. ‘À toi, Jacques.’


Jacob wuifde de lof verlegen weg. ‘Maar ik heb wel een vuile broek.’


Juana lachte. ‘Daar zal ik wel voor zorgen. Geef maar hier.’


De mannetjes smuichelden. Iedereen wist dat Juana er eigenlijk op uit was Jacob in haar netten te verstrikken. Un deuxieme agenda, zogezegd.


‘Nee nee,’zei Jacob, ’très gentille, madame, maar daar zorg ik zelf wel voor’.


Ze stond op. ‘Natuurlijk, Jacques, comme tu veux.’ Er achteraan kon je horen wat ze dacht: ‘mijn tijd komt nog wel.’


 


Toen ze weg was, zakten de mannetjes weer onderuit op de bankjes. De vrouw was weg. Ze hieven de lege glazen naar haar rug. De rust keerde weer.


 


 


h.


 


 


 


 


 


 


 

Reactie insturen
Graag eerst...

Inloggen of Registreren
re: Jacob's vuile broek
Reactie gegeven door Hendrik Laanen - 13:53 03-08-2008 Stuur e-mail Profiel bekijken van voet
Mens, Nelleke, wees blij, dat je niet meer wordt opgejaagd door vileine blikken. Licht alleen je dochter goed voor, te genieten met een minimum aan risico.

Ja, Jacob is een beetje een alter ego (van vroeger dan). Hij begint nu ook een eigen leven te leiden en wordt een beetje mens ipv van een figuur.
Ontmoedigen? Geen sprake van: alleen maar aanmoedigen. Ik ga weer terug naar Jacob, die op het pleintje zit, in gesprek met een notabele. U hoort nog.

Dank voor je reactie en hartelijke groet
hendrik

Reactie gegeven door Poetessa - 12:11 03-08-2008 Stuur e-mail Profiel bekijken van voet
Hendrik, (heer in 't verkeer naar ik aanneem) Houdbaarheidsdatum kan in principe natuurlijk best. (Al ligt het wat gevoelig, zelf in de fase waarin ik begin te merken dat er meer naar mijn mooie dochter dan naar mijzelf gekeken wordt :-)

Het zijn de feiten des levens, Jacob zelf is tenslotte ook geen 'jonge god' meer, zoals je zelf al duidelijk maakt in je repliek. Tis alleen niet zo'n subtiele introductie van een personage, met name genoemd, dus als mens van belang voor het verhaal... Je maakt er een beetje een klucht van op deze manier. Ook door het veel te expliciete 'Er achteraan kon je horen wat ze dacht: mijn tijd komt nog wel.

Levensvatbaar is het zeker, ik heb deel n nog eens doorgelezen, daar zit een prettig soort humor in. De situatie met Juana, zoals je die bedacht hebt leent zich daar ook prima voor denk ik. Zelfs het wassen van de broek zou een rol kunnen spelen, bij nader inzien, het is allemaal idd. wat te snel neergeplempt denk ik.

Hopelijk laat je je niet ontmoedigen :-)

liefs,

re: Jacob's vuile broek
Reactie gegeven door Hendrik Laanen - 11:21 03-08-2008 Stuur e-mail Profiel bekijken van voet
PS Jacob

Dat "dames, neem ik aan" in mijn vorige berichtje sloeg niet op twijfel aan jullie morele gehalte, maar dat ik te laat zag dat Mercedes zegt "vrouw" te zijn. En dat ze dame is, is buiten kijf. Mutatis mutandis geldt dat natuuurlijk ook voor Nelleke.
Excuus voor de mogelijke misleidende indruk die ik gaf.

Groet
hendrik


re: Jacob's vuile broek
Reactie gegeven door Hendrik Laanen - 11:10 03-08-2008 Stuur e-mail Profiel bekijken van voet
Dames Nelleke en Mercedes (neem ik aan), sta mij een combi-antwoord toe.
I stand corrected, zeggen de Engelsen. De houdbaarheidsdatum komt hier niet te pas. Eigenlijk mijn Carmiggelt-syndroom. Wat niet wegneemt dat vrouwen natuurlijk nog steeds vues hebben op mannen en daar technieken bij in het werk stellen. Maar andersom geldt dat ook. Het aloude spel der geslachten. Doodvermoeiend.

Dit tweede deeltje is niet echt uitgewogen, ben ik ook eens. Maar ik had er al lang over lopen dubben en eindelijk had ik iets en toen moest het er maar uit ook.
Ik ben zeer dankbaar voor jullie grondige en zeer bruikbare commentaar. Er ligt nu in de mist van morgen al wat in het hoofd, maar dat moet nog uitbotten. Ik ben in ieder geval blij dat Jacob enige levensvatbaarheid vertoont.

Veel dank en hartelijke groeten,
hendrik


re: Jacob's vuile broek
Reactie gegeven door Mercedes - 04:04 03-08-2008 Stuur e-mail Profiel bekijken van voet
Hendrik, heerlijk hier je vervolgverhaal van Jacob te lezen. Vond de eerste iets spannender, maar dat komt waarschijnlijk omdat mijn Frans niet zo best is.
Ben het met Nelleke eens, dat houdbaarheidsdatum er niet zo fraai staat. En dat is niet omdat ik toevallig vrouw ben. Maar omdat Jacob beter verdiend.

Hier en daar klein beetje schaven en je hebt een hartstikke leuk vervolg, kijk al reikhalzend naar je volgende Jacob uit!

Groetjes M.

re: Jacob's vuile broek
Reactie gegeven door Poetessa - 17:56 02-08-2008 Stuur e-mail Profiel bekijken van voet
Jacob is zuinig, het werd de stomerij.

Vraagje, wat heeft hij nu aan? Iets nieuws, of is hij eerst langs zijn vakantieverblijf gelopen? Of nog steeds die vuile broek?

Detail? Misschien, maar die mannen op die bankjes, die weten wat vooraf ging. Hebben hem gezien aan het strand. Vanaf dat plein? Of zaten ze daar toen nog niet? En herkennen ze hem met andere kleren aan?

Wat een gezeur denk je misschien. Maar ik (de lezer, dus de baas :-) zit me die dingen wel steeds af te vragen. Totdat die dame in beeld komt. Zonde van de energie. Het is een verhaal, geen legpuzzel, het moet lekker doorlezen vind ik :-)


Mss. kan je beginnen met twijfel, zo van : 'de man Jacob is zuinig, een nieuwe broek? Of toch de stomerij?' - Iets dergelijks, maar dan in jouw woorden.

Dan weet je als lezer weer wat meer...

Ja ... en dan die dame. Met houdbaarheidsdatum nota bene! Ja dat kan dus echt niet, zo verliest die arme Jacob sympathie. En nog wel buiten zijn schuld, door toedoen van de verteller... Wat mij betreft dan h.

Wat is dat nou voor een houding! Dat is echt uit de tijd hoor, dames die een man zoeken om over te tutten, broeken wassen e.d. nou ja zeg! Dat bestaat echt niet meer.

En voor wie het nog niet snapt dan nog ten overvloede de zinsnede: -> Iedereen wist dat Juana er eigenlijk op uit was Jacob in haar netten te verstrikken. Neeee!!!

Pfff.

Zo'n zinnetje als 'De mannen mompelden het haar na. toi, Jacques.

Dat zegt al een heleboel, mss. wel al genoeg, over de reputatie van Juana. Daar hoeft niet veel meer bij.
Ja, een woord als smuichelden, (niet in de VD, maar duidelijk genoeg) klene hints over haar status.

Wil ik maar zeggen :-)

Super om weer 'ns wat van Jacob te horen, ik mag hem wel:-)

liefs,


De gedichten die ingezonden zijn op de website van de lettertempel en e.v.t. toekomst projecten die gekoppeld zijn aan de lettertempel blijven ten alle tijden eigendom van de feitelijke auteur van het gedicht. Zonder toestemming van de feitelijk auteur mogen de gedichten niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen op deze site en indien hier toestemming voor gegeven is door de feitelijke auteur het uitgeven van de gedichten door lettertempel zelf. Mocht er sprake zijn van misbruik van de content en de gedichten die gepubliceerd zijn op deze site door wat dan ook dan zullen er hoe dan ook (in samenspraak met de auteur) stappen worden ondernomen.
2006-2019 © Bizway - BTW nr. NL821748014.B01 - KvK 28086287