Hoofdmenu
    Hoofdpagina
    Gedichten
    Auteurs
    Zoeken
    Reacties
    Insturen
    Voorwaarden
    Greencard
    Contact

  Inloggen
 

  Registreren
  Wachtwoord vergeten

  Laatste 35 reacties
 
re: FEESTDiotheC...
re: Lezenwietewu...
re: Lezenwietewu...
re: FEESTSoit
re: FEESTSoit
re: vegannis...MirandaMei
re: FEESTMirandaMei
re: InktDiotheC...
re: Pasen aa...Tsila
re: Inktwijnand
re: vegannis...Erik Le...
re: vegannis...Mr.Deuce
re: InktLetItAl...
re: InktLetItAl...
re: InktLetItAl...
re: InktLetItAl...
re: InktBuigt
re: Inktcoolbur...
re: InktDiotheC...
re: Inktwijnand
re: Inktcoolbur...
re: Inktwijnand
re: InktDiotheC...
re: InktDiotheC...
re: InktDiotheC...
re: (G)razen...coolbur...
re: Spokencoolbur...
re: De geur ...Claudel...
re: SpokenClaudel...
re: vegannis...Erik Le...
re: [30-007]...Claudel...
re: Morsewijnand
re: Herderst...coolbur...
re: Nimfomaniakcoolbur...
re: Brozen d...MirandaMei
 Meer reacties

  Laatste 25 gedichten
 
Inktcoolbur...
vegannisatieErik Le...
The African ...Claudel...
Licence to k...Claudel...
I wanna be y...Claudel...
Waar is Stev...Claudel...
alweer bijna...DiotheC...
Con-textdegon valk
Stop de tijd !!Claudel...
Tattoo you Claudel...
Zo'n dagDiotheC...
Een HuisHenk Gruys
herfst 2019augusta
FEESTSoit
Filosoof in ...Claudel...
bewegingenErik Le...
dubbellevenErik Le...
Claude Money?Claudel...
Brothers in ...Claudel...
Beast of bur...Claudel...
VogelsMarkeR
SleutelsHenk Gruys
Renee, remem...Claudel...
ViltjeSoit
Adem voor ad...seline168
 Meer gedichten
Berichten van het front afl. 56
 Buigt - 17:53 04-03-2017 Stuur e-mail  Profiel bekijken van Buigt  Bekijk statistieken van dit gedicht 


to be or not to be


Voor sommigen blijft het een moeilijke keuze. Van de week nog zagen we, in het kader van een nieuw wetsvoorstel omtrent verruiming van euthanasie (hulp bij zelfdoding), een goed uitziende vent van 57 vertellen dat hij levensmoe was en de dood nauwelijks kon afwachten. Indrukwekkend vonden wij dat.
Nog indrukwekkender vonden wij de reactie van de - onvoorbereide - politicus A. Pechtold hierop, die via-via verantwoordelijk was voor het onderliggende wetsvoorstel.
Onder ons, wij hielden die man altijd voor een studentikoos salonliberaal. Een windbuil zeg maar. Dit beeld hebben wij evenwel drastisch moeten herzien. Na Pechtold's ode op het fundamentele recht tot zelfbeschikking van elk individu (zonder arbitraire leeftijdsgrenzen) en de plicht van een overheid tot regulering daarvan, waren wij om.
Zo verstandig hoor je ze maar zelden, dachten wij. Desondanks brak er een heidens kabaal los in de media. Vanuit gelovige hoek grotendeels. Wel, daarmee gaan we de lezer verder niet in detail vermoeien. Onderbelicht bleven echter, wat ons betreft, de volgende aspecten:

- naast de gereguleerde euthanasie bestaat er de zgn zelfmoord. Zelf-euthanasie zouden wij persoonlijk liever zeggen. Volgens het CBS en de NOS* ging het in 2015 om 1871 Nederlandse burgers. Een getal dat vergelijkbaar is met de slachtoffers van de grote watersnoodramp in Zeeland in 1953 of de hongerwinter van 1944. Maar zelf-euthanasie krijgt daarmee vergeleken heel wat minder aandacht. Daarenboven zal het werkelijke aantal jaarlijkse slachtoffers heel wat hoger zijn, dan door het CBS met harde cijfers kan worden aangetoond. (Als wij een educated guess mochten doen zaten we al snel op een verdubbeling van de officiële cijfers en dan zouden wij dus praten over een stille ramp, in aantallen slachtoffers vergelijkbaar met de aanslag op de Twin Towers.)

- De zelf-euthanasist zorgt soms voor overlast en milieuvervuiling. Onbedoeld is hij toch blind voor de verantwoordelijkheid ten opzichte van zijn kadaver. Zodat wij levenden hem meer dan eens van een treinstel of stoep bij elkaar moeten vegen. Dit soort taferelen zou een beschaafd land graag willen voorkomen, zo veel als menselijk mogelijk.

- "Onder twintigers en dertigers is suïcide met 408 incidenten doodsoorzaak nummer 1, voor kanker (378) en hart- en vaatziekten (146)." Volgens het CBS. Tja en dan praat de goegemeente intussen over euthanasie vanaf 75 jaar voor enkele tientallen gelukkigen. Dat er honderden levensmoeie jongeren bestaan, wil men zich gewoon niet voorstellen. Zo doen struisvogels dat.

- Gesteld dat het recht op vrije zelfbeschikking werkelijk zou worden ingevoerd, met lage drempels, met voldoende voorwaarden en waarborgen, met een goeie procedure en een professionele uitvoering. Dan zouden naar onze stellige mening zeker de helft van de 408 jonge slachtoffers uit 2015, gaande de procedure zijn omgepraat. Puur en alleen door intermenselijke effecten en verhoogde aandacht.


* http://nos.nl/artikel/2114388-aantal-zelfdodingen-in-nederland-nog-nooit-zo-hoog.html

Alles is relatief. Uit het artikel blijkt bijvoorbeeld dat in Griekenland de zelf-euthanasie het allerminst voorkomt. Een goed verstaander weet dan alweer dat geld niet gelukkig maakt en dat de toename van vluchtelingen in een land in elk geval niet leidt tot evenredige verhoging van de suïcide. Eerder, gezien de cijfers uit het Oosten, tot diens tegendeel.

Reactie insturen
Graag eerst...

Inloggen of Registreren
re: Berichten van het front afl. 56
Reactie gegeven door Buigt - 16:20 18-03-2017 Stuur e-mail Profiel bekijken van voet
Danke fr die Blumen Hanny. Inderdaad, die Grieken blijven me ook inspireren. Kunnen heel wat hebben. Zit een hoop elastiek in dat volkje.

Ik herinner me uit mijn kindertijd - de jaren vijftig van de vorige eeuw - nog goed dat niemand in de straat iets te makken had. Dat was totaal normaal toen. Maar de lamme hielp de blinde. Nee, leuke tijd vond en vind ik. Niks mis met armoede als je haar openlijk en als vanzelfsprekend kunt dragen. Sociale cohesie, daar gaat het om.


re: Berichten van het front afl. 56
Reactie gegeven door Buigt - 14:48 18-03-2017 Stuur e-mail Profiel bekijken van voet
Hallo Chatfant. Ja het is een ongemakkelijk onderwerp met flink wat haken en ogen, dat ben ik met je eens. Mensen moeten natuurlijk niet tegen hun zin een premature dood worden ingejaagd. Dat betoog ik ook niet. Maar feit is nu eenmaal dat - als je niks regelt - de mensen het gewoon (in veel grotere aantallen) zlf gaan doen.

Kijk eens, iedereen is tegen zelfdoding. En niemand doet er wat aan. Mijn idee is om er een hip kantoor voor te openen en vervolgens iedereen die binnenloopt te ontvangen met gratis bier, vlaai en een zoen van de juf. Daarna komen dan de voorwaarden en waarborgen, de goeie procedure en de professionele uitvoering, waarover ik origineel schreef. De effecten waren dan m.i. tweeledig:
1. het aantal vrijwillige euthanasie kiezers (oneerbiedig gezegd de zieken en de ouderen) zou drastisch stijgen
2. het aantal ongeregelde zelfdodingen zou drastisch dalen

Aangezien de getallen onder nummertje 2 een veelvoud zijn dan die van 1, bleven er onder de streep meer mensen over om verder te gaan met belasting te betalen. En dat is bijvoorbeeld goed voor de economie van dit land.


re: Berichten van het front afl. 56
Reactie gegeven door Hanny van Alphen - 20:10 17-03-2017 Stuur e-mail Profiel bekijken van voet
Mooi stukkie Buigt.

Quote:
- Gesteld dat het recht op vrije zelfbeschikking werkelijk zou worden ingevoerd, met lage drempels, met voldoende voorwaarden en waarborgen, met een goeie procedure en een professionele uitvoering. Dan zouden naar onze stellige mening zeker de helft van de 408 jonge slachtoffers uit 2015, gaande de procedure zijn omgepraat. Puur en alleen door intermenselijke effecten en verhoogde aandacht.

helemaal mee eens.

In Griekenland zijn veel minder mensen die zelf-euthanasie plegen. Ik denk dat het weinig met geld te makken heeft.
Grieken zijn zeer gelovig. Dat biedt de mensen daar houvast.
Daarbij komt scheiden bijna niet voor. Zelfs buitenechtelijke kinderen zie je daar amper. De zekerheid van een thuis waar nog steeds dezelfde vader en moeder samen zijn biedt een kind ook rust. Vergeet niet dat de groep waar jij het over hebt al jaren aan 't tobben is voordat men zover is om tot zelfdoding over te gaan.
Ook de druk die op veel kinderen gelegd wordt is hier in ons knusse tulpenlandje vaak te groot. Prestatiedwang zou ik bijna zeggen. Zowel van huis uit als door de maatschappij.
Ik kan nog wel even doorgaan maar die gekke Grieken roken het meest maar ze worden veel ouder. Gelukkig zijn? Is dat de reden?

groet,
Hanny


re: Berichten van het front afl. 56
Reactie gegeven door Chatfant - 20:47 15-03-2017 Stuur e-mail Profiel bekijken van voet
Weet je Buigt , ik vind die verruiming van de euthanasiewet doodeng. Ik heb persoonlijk al twee keer meegemaakt, dat de omgeving op een ( weliswaar wel een ernstig ziek ) persoon zat in te praten om hen een euthenasie aan te bieden/ op te dringen. Psychische druk van een omgeving kan heel erg groot zijn. Veel mensen besluiten tot zelfdoding omdat ze hun omgeving (meestal hun kinderen) niet tot last willen zijn of omdat ze voorzien, dat er geen zorg voor hen zal zijn. Eigenlijk een omgekeerde wereld waarin de ander geen energie, tijd of geld mag kosten, alleen maar positief rendement mag opleveren. En dan de groep mensen, die dood-gepest wordt. De wereld accepteert wel pesters ,maar geen slachtoffers. Het is wel makkelijk als ze dan vrijwillig uitstappen. Dan hoef je hen niet te helpen hun pesters aan te pakken.

re: Berichten van het front afl. 56
Reactie gegeven door Buigt - 15:32 09-03-2017 Stuur e-mail Profiel bekijken van voet
Ha toch nog een paar reacties. Dank collega's voor de waardering. Tegen het delen op FB heb ik geen bezwaar. Onder de voorwaarde dat het stuk hl blijft en niet wordt opgeknipt in hapklare brokken.

re: Berichten van het front afl. 56
Reactie gegeven door coolburnvisible - 14:15 09-03-2017 Stuur e-mail Profiel bekijken van voet
Buigt, ik buigt voor u, en deel je op facebook, als dat mag.

re: Berichten van het front afl. 56
Reactie gegeven door Chatfant - 13:59 08-03-2017 Stuur e-mail Profiel bekijken van voet
Boeiend stukje Buigt.


De gedichten die ingezonden zijn op de website van de lettertempel en e.v.t. toekomst projecten die gekoppeld zijn aan de lettertempel blijven ten alle tijden eigendom van de feitelijke auteur van het gedicht. Zonder toestemming van de feitelijk auteur mogen de gedichten niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen op deze site en indien hier toestemming voor gegeven is door de feitelijke auteur het uitgeven van de gedichten door lettertempel zelf. Mocht er sprake zijn van misbruik van de content en de gedichten die gepubliceerd zijn op deze site door wat dan ook dan zullen er hoe dan ook (in samenspraak met de auteur) stappen worden ondernomen.
2006-2024 © Bizway - BTW nr. NL821748014.B01 - KvK 28086287