Hoofdmenu
    Hoofdpagina
    Gedichten
    Auteurs
    Zoeken
    Reacties
    Insturen
    Voorwaarden
    Greencard
    Contact

  Inloggen
 

  Registreren
  Wachtwoord vergeten

  Laatste 35 reacties
 
re: hoopevamaria
re: hoopClaudel...
re: Klein ra...Erik Le...
re: lijstje ...Erik Le...
re: lijstje ...evamaria
re: OntworteldErik Le...
re: Open hartevamaria
re: Ontworte...wijnand
re: Open hartevamaria
re: Ontworteldevamaria
re: beetje t...evamaria
re: Klein ra...evamaria
re: zo kleur...wijnand
re: zo kleur...Buigt
re: Rechtdoor!Barmeisje
B. -> BuigtBarmeisje
re: Ontworte...wijnand
re: OntworteldBuigt
re: Ontworte...wijnand
re: OntworteldDiotheC...
re: OntworteldDiotheC...
re: Burn-outevamaria
re: De kerk ...Claudel...
re: Burn-outHenk Gruys
re: Go Clody...coolbur...
re: En danwijnand
re: En dancoolbur...
re: Burn-outevamaria
re: Nieuwe z...evamaria
re: Nieuwe z...Henk Gruys
re: Nieuwe z...evamaria
re: Nieuwe z...evamaria
re: Nieuwe z...Henk Gruys
re: Nieuwe z...Erik Le...
re: Zo donke...Stanislaus
 Meer reacties

  Laatste 25 gedichten
 
Vaders woordenwijnand
Les Waucquez...Claudel...
lijstje van Erik Le...
Klein raar v...mima
zo kleurt mi...elze
Dream dream ...Claudel...
Ontworteldwijnand
Let's the sp...Claudel...
Go Clody go ...Claudel...
Tering bluescoolbur...
En danMarcel
Is dat niet ...Claudel...
beetje tempe...DiotheC...
Van lotje ge...Claudel...
Nieuwe zakel...Henk Gruys
Morsecoolbur...
Zo donker nuStanislaus
Thanks for g...Claudel...
De koning sc...Claudel...
Bezoek aan h...coolbur...
Burn-outHenk Gruys
Foutuscoolbur...
Open hartcoolbur...
Le hasard es...Claudel...
Zwaancoolbur...
 Meer gedichten
Les Waucquez ? Waw !!
 Claudelaire - 18:27 09-01-2019 Stuur e-mail  Profiel bekijken van Claudelaire  Bekijk statistieken van dit gedicht 


LES WAUCQUEZ ? WAW !!

Ik was vijf en lag samen met m'n vader te genieten van een warme zon en een zalige frisse bries aan de kust van Tenerife. En zo maar ineens begon hij te vertellen over de Spaanse generaal Waucquez, hij pochte dat deze een bloedverwant van hem was. Ik wist intussen wel dat mijn vader ongelooflijk goed kon fantaseren en dus hechtte ik niet teveel belang aan zijn straffe verhalen.

Toen we het strand verlieten en we naar de camping keuvelden waar moeder het middagmaal aan het bereiden was, passeerden we een stil pleintje. En daar doemde plots een standbeeld op, enfin het was een ruiter te paard met het zwaard in de lucht. Vader stapte nieuwsgierig tot bij dit kunstwerk en riep: 'Hey Clo-clo, dat is het standbeeld van die Generaal Waucquez ! Ik ga je fotograferen! Kom gauw kijken! ' Hij grinnikte want ik kon het opschrift onderaan nog niet lezen, ik zou pas na deze vakantie naar het eerste leerjaar gaan. Maar iets in mij zei dat vader me wou beetnemen. Ik weigerde dus om voor zijn lens te poseren. Vader brulde het uit van plezier maar kon mij met een ijsje als beloning toch overhalen.

Jarenlang heb ik naar deze foto gezocht maar tevergeefs. Omdat mijn grootvader Albert dit jaar precies vijftig jaar is overleden, zocht ik naar informatie over het bedrijf dat hij ooit had overgenomen van diens vader Félicien. En zo ontdekte ik dat deze industrieel was getrouwd met een zekere mevrouw M. Waucquez. Waarom wist ik hier niks van? vroeg ik vandaag aan moeder. Ze glimlachte: misschien omdat jij vaders straffe verhalen nooit geloofde ...

De familie Waucquez is aangetrouwd in 1875. De volgende info heb ik van Wikipedia:

De familie Waucquez is een oude industriële familie die van oudsher een aantal industriële en financiële banden onderhoudt. Toch heeft de familie de voorbije decennia een aantal van haar pluimen moeten laten. Het familievermogen is momenteel verankerd in kleine participaties in de zakenbank Degroof en in de bedrijven Etex en SCR-Sibelco. Deze laatste twee bedrijven zijn de spilbedrijven. Gaëtan Waucquez is momenteel de meest visibele telg van de familie, vooral als ceo van de beursgenoteerde holding Floridienne. Dat bedrijf is altijd al een vat vol explosieve ideeën geweest. De holding overkoepelt een bijwijlen vreemd geheel van bedrijven gespreid over de drie divisies: chemie, voeding en life science. Zo bezit Flordienne een bedrijf dat bereide wijngaardslakken levert, een producent van sint-jakobsschelpen, een zalmrokerij en een producent van diepvrieszeevruchten en ossentong uit blik. De divisie life sciences herbergt een bedrijf dat hommels en andere insecten kweekt om planten te bestuiven en parasieten te bestrijden en een bedrijf dat zee-egels kweekt in aquacultuur. De chemieafdeling doet het niet altijd even goed. De Belgische tak van die chemieafdeling moest enkele jaren terug in handen worden gegeven van de Waalse overheid om zo van het faillissement te worden gered. Daarbij komt dat enkele slepende juridische conflicten hun schaduw werpen over de groep. De overname van Larzul bijvoorbeeld, de Franse fabriek van ossentong, gebeurde zonder toestemming van de familiale aandeelhouders. Dat eindigde in een bedrijf waarvan Floridienne wel eigenaar was maar waarover het geen invloed had. Ook de verscheurende machtsstrijd uit 2008 tussen de clan Delwart en de groep rond huidig ceo Gaëtan Waucquez speelde het bedrijf parten.

Waw !!
Reactie insturen
Graag eerst...

Inloggen of Registreren

De gedichten die ingezonden zijn op de website van de lettertempel en e.v.t. toekomst projecten die gekoppeld zijn aan de lettertempel blijven ten alle tijden eigendom van de feitelijke auteur van het gedicht. Zonder toestemming van de feitelijk auteur mogen de gedichten niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen op deze site en indien hier toestemming voor gegeven is door de feitelijke auteur het uitgeven van de gedichten door lettertempel zelf. Mocht er sprake zijn van misbruik van de content en de gedichten die gepubliceerd zijn op deze site door wat dan ook dan zullen er hoe dan ook (in samenspraak met de auteur) stappen worden ondernomen.
2006-2019 © Bizway - BTW nr. NL821748014.B01 - KvK 28086287