Hoofdmenu
    Hoofdpagina
    Gedichten
    Auteurs
    Zoeken
    Reacties
    Insturen
    Voorwaarden
    Greencard
    Contact

  Inloggen
 

  Registreren
  Wachtwoord vergeten

  Laatste 35 reacties
 
re: hoopevamaria
re: hoopClaudel...
re: Klein ra...Erik Le...
re: lijstje ...Erik Le...
re: lijstje ...evamaria
re: OntworteldErik Le...
re: Open hartevamaria
re: Ontworte...wijnand
re: Open hartevamaria
re: Ontworteldevamaria
re: beetje t...evamaria
re: Klein ra...evamaria
re: zo kleur...wijnand
re: zo kleur...Buigt
re: Rechtdoor!Barmeisje
B. -> BuigtBarmeisje
re: Ontworte...wijnand
re: OntworteldBuigt
re: Ontworte...wijnand
re: OntworteldDiotheC...
re: OntworteldDiotheC...
re: Burn-outevamaria
re: De kerk ...Claudel...
re: Burn-outHenk Gruys
re: Go Clody...coolbur...
re: En danwijnand
re: En dancoolbur...
re: Burn-outevamaria
re: Nieuwe z...evamaria
re: Nieuwe z...Henk Gruys
re: Nieuwe z...evamaria
re: Nieuwe z...evamaria
re: Nieuwe z...Henk Gruys
re: Nieuwe z...Erik Le...
re: Zo donke...Stanislaus
 Meer reacties

  Laatste 25 gedichten
 
Vaders woordenwijnand
Les Waucquez...Claudel...
lijstje van Erik Le...
Klein raar v...mima
zo kleurt mi...elze
Dream dream ...Claudel...
Ontworteldwijnand
Let's the sp...Claudel...
Go Clody go ...Claudel...
Tering bluescoolbur...
En danMarcel
Is dat niet ...Claudel...
beetje tempe...DiotheC...
Van lotje ge...Claudel...
Nieuwe zakel...Henk Gruys
Morsecoolbur...
Zo donker nuStanislaus
Thanks for g...Claudel...
De koning sc...Claudel...
Bezoek aan h...coolbur...
Burn-outHenk Gruys
Foutuscoolbur...
Open hartcoolbur...
Le hasard es...Claudel...
Zwaancoolbur...
 Meer gedichten
De verdwaling in het wiel
 Henk Gruys - 20:23 08-10-2016 Stuur e-mail  Profiel bekijken van Henk Gruys  Bekijk statistieken van dit gedicht 

                   

                    De verdwaling in het wiel


Ik kan mij niet ruimtelijk oriënteren. Het is voor mij onmogelijk om in de stad onvoorbereid ergens naartoe te gaan. Ik verdwaal, raak in paniek en weet nog nauwelijks de omstanders, die op mijn hulpeloosheid zijn afgekomen, te overtuigen wie ik ben.
    Ik zou vanwege mijn gebrek natuurlijk gebruik kunnen maken van trams of bussen om mijn bestemming te bereiken, maar dat is theorie, want dan beland ik automatisch in de onvermijdelijke chaos van haltes, overstappunten en tijdschema's.
    De gegevens van de vervoersmaatschappijen kloppen immers nooit; daar weet iedereen die reist, van mee te praten. Te vaak zijn er belangrijke diensten uitgevallen, of rijden de bestuurders zonder de geringste waarschuwing halte na halte voorbij.
    Daarom is het toch maar het beste dat ik zoveel mogelijk op mijzelf blijf aangewezen. Dus als ik van plan ben iets of iemand in de stad te bezoeken, dan dien ik voor mijzelf van tevoren een zorgvuldig reisschema op te stellen, en een plattegrond van het betreffende stadsdeel te ontwerpen.
    Hiervoor kan men met succes gebruiken: het hulpmiddel van het wiel, bijvoorbeeld van een fiets. Dat wiel ligt plat op de vloer, en ik stel mijzelf op ergens aan de velgrand.
    Nu kies ik het middelpunt van mijn plan, de eindbestemming. Die is niets anders dan de naaf van het wiel.
    Vervolgens moet ik een van de spaken uitkiezen. Dat kan zijn een gracht, een drukke winkelstraat, een lange laan met oude bomen of de kromme looprand om een druk plein.
    Maar het lukt niet altijd. Mijn wiel bevat veel meer spaken dan nodig en die overdaad bemoeilijkt de keuze. Bovendien zijn sommige spaken krom, verroest, afgebroken, of ze hangen er maar een beetje bij en komen niet meer op de naaf uit.
    Ondanks dit zo praktische hulpmiddel verdwaal ik dus meestal toch, en slaag ik er niet in het beoogde doel te bereiken.

Onlangs stuurde een vriend, die een sinds lang begeerd examen had gehaald en dat wilde vieren met bekenden, mij ook een uitnodiging, – welke ik natuurlijk het liefst meteen had afgeslagen. Maar dat was onmogelijk zonder een geldig excuus van mijn kant, en een pijnlijk verzuim,– temeer daar hij nog de enige mij overgebleven vriend is.
    En ik besloot het er op te wagen. De avond tevoren zocht ik met behulp van het wiel een route uit en liet daarna alles zoveel mogelijk volgens dit plan verlopen.
    Maar ergens moest ik mij hebben vergist. Ik raakte de volgende dag na korte tijd al verzeild in een smalle steeg. Die bleek meer dan een kilometer lang. Ik liep al twintig minuten, zonder dat het eind in zicht kwam. Daarna strandde mijn tocht bij een rij winkels en ik voelde een hevige duizeligheid naderen.
    Doordat ik de omgeving niet meer herkende, en zelfs de stad niet, raakte ik zo in het nauw dat omstanders dachten dat ik een hartaanval had gekregen, en werd ik een kwartier later door een ambulance afgevoerd.
    Ik heb hierna lange tijd overwogen om nooit meer mijn huis te verlaten. En in sombere ogenblikken zelfs maar een eind aan mijn leven te maken. –

Maar sinds enige weken bezit ik een hond. En ik hoef hem maar in te fluisteren waar ik heen wil, en hij staat gewoon te popelen mij er naartoe te geleiden. Zonder verwijl komt hij zelf met zijn riem aanzetten.
    Hij is groot en sterk, en als iemand in de stad het waagt om ons tweeën lastig te vallen, dan laat hij zijn tanden zien en gromt hij als een wilde beer.
    Mijn hond is zo grootaardig, en zo onweersprekelijk van karakter, dat ik wel eens denk dat hij misschien een Hondengod kan zijn.

Reactie insturen
Graag eerst...

Inloggen of Registreren

De gedichten die ingezonden zijn op de website van de lettertempel en e.v.t. toekomst projecten die gekoppeld zijn aan de lettertempel blijven ten alle tijden eigendom van de feitelijke auteur van het gedicht. Zonder toestemming van de feitelijk auteur mogen de gedichten niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen op deze site en indien hier toestemming voor gegeven is door de feitelijke auteur het uitgeven van de gedichten door lettertempel zelf. Mocht er sprake zijn van misbruik van de content en de gedichten die gepubliceerd zijn op deze site door wat dan ook dan zullen er hoe dan ook (in samenspraak met de auteur) stappen worden ondernomen.
2006-2019 © Bizway - BTW nr. NL821748014.B01 - KvK 28086287