Hoofdmenu
    Hoofdpagina
    Gedichten
    Auteurs
    Zoeken
    Reacties
    Insturen
    Voorwaarden
    Greencard
    Contact

  Inloggen
 

  Registreren
  Wachtwoord vergeten

  Laatste 35 reacties
 
re: Hermetis...Erik Le...
re: vaarwelHanny v...
re: vaarwelerbee
re: Wat is e...erbee
re: evamariamilou
re: Wat is e...wijnand
re: vaarwelwietewu...
re: vaarwelerbee
re: het paar...erbee
re: Wat is e...erbee
re: In wiero...evamaria
re: het paar...wietewu...
re: het paar...wijnand
re: het paar...Erik Le...
re: het paar...wietewu...
re: het paar...erbee
re: het paar...evamaria
re: weg teru...evamaria
re: het paar...Erik Le...
re: het paar...evamaria
re: Verzwege...evamaria
re: Droom va...evamaria
re: Monumentevamaria
re: de terug...evamaria
re: Geriatri...evamaria
re: Geriatri...evamaria
re: Geriatri...evamaria
re: Geriatri...evamaria
re: Geriatri...evamaria
re: Monumentmilou
re:Milouwijnand
re: Monumentmilou
re: Monumentmilou
een ratHenk Gruys
re: thierry ...Hanny v...
 Meer reacties

  Laatste 25 gedichten
 
to be a treeErik Le...
HoeMarcel
Onze tijdmilou
bijna vormloos milou
SlijmkwatrijnHanny v...
The ultimate...Claudel...
Lentemilou
Wat is er wegwijnand
Liefhebbencoolbur...
In wierook o...Claudel...
vaarwelerbee
A booty call ?Claudel...
het paard hi...Erik Le...
weg terug ...erbee
Papaffectie ?Claudel...
Verzwegen woordmilou
muisachtig k...gilly
Stroop om de...evamaria
Vragengilly
Geriatrische...milou
Monumentwijnand
No Roger any...Claudel...
Geriatrische...milou
Geriatrische...milou
thierry baud...erbee
 Meer gedichten
Joly-Pardoes - Afl. 2 van 3
 Henk Gruys - 16:49 27-09-2016 Stuur e-mail  Profiel bekijken van Henk Gruys  Bekijk statistieken van dit gedicht 

Joly-Pardoes - Afl. 2 van 3


Herman keek nog even; toen stond hij op met zijn boekje tussen de vingers en deed een paar passen naar het midden van de zaal om naar haar uit te kijken.
    "U gaat dus weg meneer?" De harde stem van de baardman weer, die waarschijnlijk dacht dat Herman zijn gezelschap niet langer verdroeg, en hij dit dus kon beschouwen als een persoonlijke overwinning. De vrouwen met hun kirrende lachjes keken nog steeds geamuseerd toe. De man vervolgde: "Ja, het valt ook niet mee het te weerstaan als je weet dat je scherp in de gaten wordt gehouden, met argusogen!"
    "Ach barst," dacht Herman. Dat filmscherm konden ze gelijk wel op hun buik schrijven, geen denken meer aan.
    Het boekje stak hij in zijn zak; hij liep door naar de voorzijde van de hal in de buurt waar de toiletten waren, en keek rond. Uit de twee deuren liepen mannen en vrouwen in en uit, en het stonk er naar naftaline.
    Opeens drukte en geloop om hem heen, en gestommel van vele geschoeide voeten. Iedereen zocht haastig een zitplaats, want als je te laat was, moest je de hele film staan.
    Het zaallicht knipperde, ging uit, ging weer aan en bleef toen uit. Het was nu aardedonker. Vier harde geweerschoten klonken er vanaf het balkon. Dat waren èchte, dacht Herman, die van schrik in elkaar dook. – Op het doek: drie namaakcowboys op paarden die in grote stofwolken dwars over een soort woestijn galoppeerden. Die schoten waren een grapje geweest van de filmoperateur van de Pardoes, want deze hield in klein licht zijn geweer nog even triomfantelijk omhoog. Ze zijn toch gek hier of het lijkt maar zo, dacht Herman, – Maar dat weten we, een wonder dat er geen paniek ontstond.
    Sieglinde was nog steeds niet te zien; misschien was zij wel naar buiten gegaan, dacht hij, omdat ze niet langer met deze flauwekul geconfronteerd wilde worden. En daarin had ze volkomen gelijk. Die zogenaamde grappen van de baardapen, daar heb ikzelf ook eigenlijk niet veel zin meer in.
    Tja, waarom hadden ze in hemelsnaam besloten hier naartoe te gaan? En eigenlijk door zijn schuld? Beter hadden ze kunnen gaan dineren in dat kleine maar piekfijne restaurantje waar ze een vaste tafel hadden.
    Hij opende de nooddeur en stapte naar buiten. Zo kwam je uit op het driehoekig pleintje naast de kerk. Alle ramen van het godshuis waren volgens vaste buurttraditie ingekinkeld; rooms-katholiek glas-in-lood, waar hele happen uit waren verdwenen. Alles stond toch op de nominatie gesloopt te worden, al kon dat door gerechtelijke processen volgens het gemeentebestuur nog wel jaren duren.
    Het publiek op straat leek zich niets van de afbraakwoede aan te trekken. Tussen scheve hekken van gaaswerk stroomde de uitgaansdrukte van de zaterdagavond voorbij. Herman speurde rond in de menigte, – zo serieus mogelijk, maar hoe kon je in vredesnaam tussen al die mensen iemand gaan vinden?
    Opeens trof hem een gedachte waar hij nog geen rekening mee had gehouden; dat Sieglinde opzettelijk weg was gegaan en hem als een versleten meubelstuk had achtergelaten. Dat het definitief afgelopen was tussen hen. Sieglinde zou dit bizarre afscheid in de bioscoop zelfs wel van tevoren kunnen hebben bedacht en het met satanisch genoegen in scène hebben gezet!
    Door deze nieuwe mogelijkheid raakte hij in een slechte stemming. Was hun huwelijk dan zo wankel geworden dat het eigenlijk niet meer te redden was? Een duidelijke reden om hem te verlaten kon hij evenwel niet zo gauw te verzinnen. "Ik heb er nooit iets van gemerkt, of ik ben daar ziende blind voor geweest..." – Maar even later vond hij zichzelf nogal doorgeslagen en afgedreven van alle logica, – "ik heb te veel fantasieën."

Vlakbij, op een hoek van een smal straatje, ontwaarde hij zowaar een kleine, maar armoedig uitziende kroeg. Er stonden zwarte plastic tafeltjes en stoelen buiten, maar daar was niemand op gaan zitten. Muziek galmde door het raam naar buiten. Een zangeres van het levenslied met een valse elektrische gitaar. Typisch haar muziek. De volgende gedacht: hier kon zij wel eens naar binnen zijn gegaan.
    Toen hij door het zwarte deurgordijn naar binnen stapte ontzonk hem de moed; het was hier drukker dan hij had gedacht. En zeer donker. Het zou niet meevallen om haar te ontdekken in deze hoeken en nissen met al die bezoekers. En gesteld dat zij hier wel was, dan zou zij zich voor hem expres kunnen verschuilen natuurlijk, bijvoorbeeld in de wc.
    En wat zou hij hier, zoals hij van plan was, aan willekeurige bezoekers moeten vragen? Heeft u hier zojuist ook een vrouw gezien van 32 jaar? Blond en met een gele jurk aan? Bespottelijk zo'n vraag, – nu ja bespottelijk en ongerijmd waren de dingen wel vaker, daar keek hij zo langzamerhand niet meer van op.
    Het was ook aan het café te merken dat alles zou worden neergehaald. Een hele zijmuur was al weggebroken en vervangen door een groot, bruin dekzeil dat met een paar touwtjes aan een aluminium stelling was vastgemaakt.
    Zijn ogen wenden iets aan de duisternis. Achter de bar waren een paar grote, bleke spiegels in eikenhouten lijsten opgehangen, alsof je hier kwam om je haar te laten knippen. Weinig licht; aan het plafond hingen slechts drie slingers met kleine gekleurde lampjes. Herman kreeg het gevoel dat alles hier onder een laagje kalkstof zat, inclusief de bierglazen, de zoute pinda's en de gesneden leverworst. Dat stof dwarrelde zeker ook door de lucht; want hij moest opeens niezen. – "Gezondheid!!" hoorde hij van achteren. De barman kwam toelopen; hij had een donkere huidskleur en een hele ijzerwinkel van ringen, naalden en spijkers aan oren, hals en neus. Herman vroeg, omdat hij hier nu eenmaal binnen was gelopen, om een cola-rum.
    "Dat heet tegenwoordig Usain Bolt Top Hit" zei de barman, "rumeiland weet je wel? Die kale namen uit de jaren zestig van de vorige eeuw daar stellen we geen prijs meer op, dus goed onthouden!"
(Wordt vervolgd met nog één aflevering.)

Reactie insturen
Graag eerst...

Inloggen of Registreren

De gedichten die ingezonden zijn op de website van de lettertempel en e.v.t. toekomst projecten die gekoppeld zijn aan de lettertempel blijven ten alle tijden eigendom van de feitelijke auteur van het gedicht. Zonder toestemming van de feitelijk auteur mogen de gedichten niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen op deze site en indien hier toestemming voor gegeven is door de feitelijke auteur het uitgeven van de gedichten door lettertempel zelf. Mocht er sprake zijn van misbruik van de content en de gedichten die gepubliceerd zijn op deze site door wat dan ook dan zullen er hoe dan ook (in samenspraak met de auteur) stappen worden ondernomen.
2006-2019 © Bizway - BTW nr. NL821748014.B01 - KvK 28086287