Hoofdmenu
    Hoofdpagina
    Gedichten
    Auteurs
    Zoeken
    Reacties
    Insturen
    Voorwaarden
    Greencard
    Contact

  Inloggen
 

  Registreren
  Wachtwoord vergeten

  Laatste 35 reacties
 
re: InktLetItAl...
re: InktBuigt
re: Inktcoolbur...
re: InktDiotheC...
re: Inktwijnand
re: Inktcoolbur...
re: Inktwijnand
re: InktDiotheC...
re: InktDiotheC...
re: InktDiotheC...
re: (G)razen...coolbur...
re: Spokencoolbur...
re: De geur ...Claudel...
re: SpokenClaudel...
re: vegannis...Erik Le...
re: Goed in ...Claudel...
re: [30-007]...Claudel...
re: Morsewijnand
re: Herderst...coolbur...
re: Nimfomaniakcoolbur...
re: Brozen d...MirandaMei
dioErik Le...
re: Con-textDiotheC...
re: Stop de ...Claudel...
re: Stop de ...DiotheC...
re: Brothers...DiotheC...
re: dubbellevenDiotheC...
re: bewegingenDiotheC...
re: Tattoo you DiotheC...
re: Een HuisDiotheC...
re: bewegingenaugusta
re: bewegingenaugusta
re: bewegingenErik Le...
re: bewegingenwijnand
re: dubbellevenErik Le...
 Meer reacties

  Laatste 25 gedichten
 
Inktcoolbur...
vegannisatieErik Le...
The African ...Claudel...
Licence to k...Claudel...
Goed in de k...wijnand
I wanna be y...Claudel...
Azijnwijnand
Waar is Stev...Claudel...
alweer bijna...DiotheC...
Con-textdegon valk
Stop de tijd !!Claudel...
Tattoo you Claudel...
Zo'n dagDiotheC...
Een HuisHenk Gruys
Filosoof in ...Claudel...
bewegingenErik Le...
dubbellevenErik Le...
Claude Money?Claudel...
Brothers in ...Claudel...
Beast of bur...Claudel...
VogelsMarkeR
SleutelsHenk Gruys
Renee, remem...Claudel...
ViltjeSoit
Adem voor ad...seline168
 Meer gedichten
De Schoonmaaksters (slot)
 Henk Gruys - 16:17 07-07-2016 Stuur e-mail  Profiel bekijken van Henk Gruys  Bekijk statistieken van dit gedicht 

De Schoonmaaksters -(slot)


Maar bij de begeleider is het niet onopgemerkt gebleven en hij vliegt direct naar voren. Uit het niets komen nog drie cipiers aanstormen, die alle schoonmaaksters met stokken de gang uit jagen. Haastig moeten ze hun matjes en bezems meenemen. Iedereen rent. Angst staat op de gezichten, want dit zou wel eens een ongehoorde afstraffing tot gevolg kunnen hebben. Ten eerste voor de vrouw, – waarvan ik alleen maar kan hopen dat zij het zal overleven, – maar ook voor mij.
    Mijn collega's schreeuwen om het hardst dat ik moet maken dat ik weg kom, voor de bewaking komt binnenvallen. – Of wil ik soms liever met gebroken vingers in een bloedplas op de vloer liggen te kronkelen?
    Ik hol naar achteren. Onder de zuurkast, waarboven de kolven borrelen en stoten, is een luik. Ik trek het open en kruip de tochtige ruimte erachter binnen, in de hoop daar voorlopig veilig te zijn.
    Het is de plaats waar de voorraad vloeistoffen opgeslagen wordt. Het rokend salpeterzuur lekt waarschijnlijk, want het stinkt bedenkelijk naar NO2.
    Ik kruip op handen en voeten in stof en giftige viezigheid. Licht is hier natuurlijk niet. Uit het gebouw boven mij klinkt geen enkel geluid; voor mijn gevoel beweeg ik mij minstens een meter of twintig vooruit. – Zou je op deze manier niet buiten kunnen komen, via een onderaardse gang, ooit in het geheim door andere gevangenen aangelegd?
    Een minuut of tien zit ik gebukt onder de vloer. Maar het besef groeit dat het de grootste onzin is wat ik doe. Totaal zinloos! Je kunt hier niet ontsnappen. Van armoede keer ik maar om en ga op goed geluk terug naar het luik.
    Opeens een straal licht, recht voor mij vooruit. Iemand roept: "Er is bezoek voor je, kom tevoorschijn!" De stem van Doherty.
    Dwars door de nitreuze dampen en de kleffe modder nader ik het verlichte vierkant van het luik en kruip vol bange voorgevoelens naar boven.
    Maar het zijn geen bewakers die mij opwachten, maar iemand die mijn vreesachtige capriolen glimlachend staat op te nemen. Het is dezelfde vrouw die geheel tegen alle regels in vanmorgen zo uitdagend naar mij keek.
    – "Hoe kom jij hier," stamel ik in opperste verbazing.
"Heel gewoon," antwoordt zij; voor het eerst dat ik haar stem hoor. "Binnengesmokkeld." Ze lacht; het lijkt wel of ze de spot ermee drijft.
    Komt zij echt voor mij? Om nader kennis te maken? Maar dat zou volkomen onbestaanbaar zijn! Er mogen helemaal geen vreemden komen, laat staan schoonmaaksters. Achter de werktafels staan alle mannen nieuwsgierig en lacherig naar ons te kijken. Ze maken telkens koerende geluiden, als van duiven.
    "Is dat werkelijk van vanmorgen?"vraag ik. "Toen je hier voorbijliep? Hoe kan dat dan? Hebben ze je toen je zo keek, niet meteen opgepakt en bestraft dan?"
    "Dat hebben ze nog niet gedaan. Maar stel daarover geen vragen meer. Alsjeblieft." Ze legt een vinger tegen haar lippen om het zwijgen erover te benadrukken.
    Het is een zeer aantrekkelijke vrouw, nu ik haar beter kan opnemen. Ik bedenk dat ik heel goed moet voorkomen dat ik verliefd op haar word. Dat is onder de omstandigheid waarin we verkeren een levensgevaarlijke situatie.
    "Wat wil je dan nu dat ik doe?"
    "Niets, doe vooral niets," zegt zij met een lachje.
    Terwijl zij samen met Doherty een stukje verder loopt, het lab in, blijf ik in raadsels achter. Wat is er gebeurd?
    We weten niet veel van die vrouwen, zoals ik zei. Maar we kennen allemaal terdege de onuitroeibare geruchten dat de schoonmaaksters "speciale" diensten verlenen aan de leiders. En in ruil soms bijzondere privileges krijgen.
    De gedachte aan zulke activiteiten alleen al tovert mijn genegenheid voor haar om in verbazing.
    Is dat het geweest? Is dat gebeurd? Ik wil me het niet voorstellen. Ik wil er eigenlijk helemaal niets meer van weten.
    Ik trek mijn vuile, stinkende witte jas uit, sleep een kruk naar de zuurkast en ga mij bij de blauwe vlammen zitten afvragen of ik deze hele affaire niet had kunnen voorkomen.


Reactie insturen
Graag eerst...

Inloggen of Registreren
re: De Schoonmaaksters (slot)
Reactie gegeven door DiotheCilany - 17:05 11-07-2016 Stuur e-mail Profiel bekijken van voet
Lastig is een term die spontaan bij me opborrelde, maar die niet zozeer op de stijl zelf van toepassing is; die is wat hij is. Jouw stijl wringt bij het onderwerp. Ik vind het een heftig onderwerp, die zeer afstandelijk wordt beschreven; bij het saaie af. Dat maakt het niet aanlokkelijk om weer aan een volgend verhaal van jou te beginnen.

Ik wilde gewoon n keer wat uitgebreider reageren, maar heb niet de illusie - gelet op jouw tegenreactie en eerdere reacties van jou aan anderen - dat het ook maar enige invloed heeft.

Je kunt een brandend huis beschrijven vanuit het perspectief van de eigenaar of vanuit het perspectief van de schade-expert van de verzekeraar. Jij kiest vol overtuiging voor het laatste en dat mag.


re: De Schoonmaaksters (slot)
Reactie gegeven door Henk Gruys - 11:03 11-07-2016 Stuur e-mail Profiel bekijken van voet
Mijn dank voor je uitgebreide commentaar.
"Misschien meer in straattaal". Een "bijna storend taalgebruik". En "de stijl die als het ware de inhoud overdekt". Ik denk uit je opmerkingen wel te kunnen opmaken wat jou ongeveer voor ogen staat. Maar het lijkt erop of je het hebt over een heel ander soort verhalen.
Onze opvattingen lopen gewoon erg ver uiteen.
Het perspectief in het verhaal ligt bij de ik-figuur, intelligent, geplaatst in een nogal bizarre situatie. Maar tegelijk een personage dat toch tamelijk afstandelijk reageert op de gebeurtenissen. Het zou raar zijn, als die plotseling straattaal zou gaan uitslaan. En een regelrechte stijlbreuk.
Ik krijg een enkele keer opmerkingen over "de stijl". Die jij kwalificeert als: "vormelijk, bijna ambtelijk". Als je de stijl "lastig" vindt is dat jouw gerespecteerde mening of ervaring, maar ik moet zeggen dat ik daar absoluut niets van begrijp. Het is een schrijfstijl die niet zo veel afwijkt van wat je overal in de literatuur tegenkomt.
Ook al ben ik het dus niet met je eens, ik kan het evengoed wel waarderen, al zou het alleen maar zijn omdat ik hiermee weer eens een inkijkje krijg in de algemene opvattingen en de aversies van de geachte commentator.
Du choc des opinions jaillit la vrit gaat hier misschien niet helemaal op, maar er kan in elk geval weer over meningsverschillen worden nagedacht, en die zijn misschien, onbewust, of op langere termijn, toch van zekere, positieve invloed, daar ben ik van overtuigd.

re: De Schoonmaaksters (slot)
Reactie gegeven door 88 - 09:53 11-07-2016 Stuur e-mail Profiel bekijken van voet
ik heb de voorgaande delen niet gelezen, deze hekkensluiter wel.

-We weten niet veel van hen, zoals ik eerder zei. Maar nu weet ik genoeg. We kennen allemaal het onuitroeibare gerucht dat de schoonmaaksters "speciale" diensten verlenen aan de leiders. En in ruil soms bijzondere privileges krijgen.-

dus -we- wisten het eigenlijk wel?

`zoals ik al eerder zei` klinkt zo belerend, het is door de jaren heen wel jouw stijl gebleven, net wat mijn voorganger zei, dat je vormelijk etc schrijft en nooit iets met commentaren doet, ben je dan gewoon een vormelijke schrijver , of put je uit werk wat al jaren onbewerkt in de mappen klaar ligt om zoals het ooit werd geschreven zonder aanpassingen te delen ?

Ik weet het echt niet, je plaatst het hier toch om reacties te krijgen, dat gebeurt ook, aan jou wat je er mee doet hm?

groetje 88

re: De Schoonmaaksters (slot)
Reactie gegeven door DiotheCilany - 11:00 10-07-2016 Stuur e-mail Profiel bekijken van voet
R2 . Haast is wat een persoon voelt. Haastig nemen ....etc.
Laatste regel is een gesloten eind. Ik wil zelf graag invullen of jij misschien gaat zitten denken of iets anders.
Het zijn kleine dingetjes, maar wat ik m.n. lastig vind is jouw nogal vormelijk, bijna ambtelijk, taalgebruik. Vooral bij een heftig verhaal als hierboven vind ik dat bijna storend. Ik moet vaak al een hobbel nemen om aan een verhaal van jou te beginnen, juist daardoor. De stijl overdekt bij jou als het ware de inhoud. Misschien zou je toch meer straattaal moeten gebruiken. Mensen in angst en panniek gebruiken andere taal dan ik in jouw verhaal aantref. Misschien is dat een betere omschrijving van wat ik bedoel.
Mijn menibg he.


De gedichten die ingezonden zijn op de website van de lettertempel en e.v.t. toekomst projecten die gekoppeld zijn aan de lettertempel blijven ten alle tijden eigendom van de feitelijke auteur van het gedicht. Zonder toestemming van de feitelijk auteur mogen de gedichten niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen op deze site en indien hier toestemming voor gegeven is door de feitelijke auteur het uitgeven van de gedichten door lettertempel zelf. Mocht er sprake zijn van misbruik van de content en de gedichten die gepubliceerd zijn op deze site door wat dan ook dan zullen er hoe dan ook (in samenspraak met de auteur) stappen worden ondernomen.
2006-2020 © Bizway - BTW nr. NL821748014.B01 - KvK 28086287