Hoofdmenu
    Hoofdpagina
    Gedichten
    Auteurs
    Zoeken
    Reacties
    Insturen
    Voorwaarden
    Greencard
    Contact

  Inloggen
 

  Registreren
  Wachtwoord vergeten

  Laatste 35 reacties
 
re: Wondwijnand
re: Wonderbee
re: Wond/Erbeewijnand
re: Wonderbee
re: erfgenaamerbee
re: erfgenaamHanny v...
re: erfgenaamwijnand
re: Domweg l...erbee
re: Lange la...wijnand
re: dodelijk...wijnand
re: Domweg l...Hanny v...
re: dodelijk...Hanny v...
re: Domweg l...wijnand
re: Radio BuigtWolf
re: Radio BuigtLetItAl...
re: Radio BuigtLetItAl...
re: Radio BuigtBuigt
re: Radio BuigtBuigt
re: Radio BuigtBuigt
re: Radio BuigtBuigt
re: (dichter...Buigt
re: oude koffieerbee
re: (dichter...wijnand
re: moederdagwijnand
merci BuigtErik Le...
re: Kom van ...coolbur...
re: De klimm...Buigt
re: AsbestHenk Gruys
re: zestigercoolbur...
re: zestigererbee
re: Dialoogcoolbur...
re: AsbestLetItAl...
re: inzichtmilou
re: Ach, wat...Claudel...
re: Ach, wat...erbee
 Meer reacties

  Laatste 25 gedichten
 
Samenkomst e...Henk Gruys
Verhaaltje v...wijnand
Wondwijnand
erfgenaamerbee
Waw ! Les Wa...Claudel...
Lange lap te...Buigt
Domweg legenHanny v...
Nachtlichtcoolbur...
Twee hupjescoolbur...
ZoveelCaatje
SeksjuweelGuus Maris
De geur van ...Hans He...
I wanna be y...Claudel...
Radio BuigtBuigt
oude koffieDiotheC...
(dichterlijk...erbee
dodelijk ver...erbee
moederdagerbee
Four licks f...Claudel...
De KabelballonHenk Gruys
Maaltijd die...coolbur...
Courtneys po...LetItAl...
Een plukcoolbur...
Kom van dat ...Claudel...
De klimmende...Erik Le...
 Meer gedichten
Verjaardag
 Henk Gruys - 16:03 30-12-2015 Stuur e-mail  Profiel bekijken van Henk Gruys  Bekijk statistieken van dit gedicht                    

                            Verjaardag.

Vandaag ben ik 103 geworden.
    "Wat wil je hebben?" vroegen mijn kleinzoons.
    "Niks!" –
    "Niks? O maar dan weten we wel wat, pa". Zij zeggen pa omdat ik uitdrukkelijk heb verboden opa te zeggen. – Waarop ze luid riepen: "Als iemand van honderddrie nog geen opa mag heten, wie dan eigenlijk wel!?"
    Maar ze respecteren mijn ijdelheid natuurlijk, want het zijn enige jongens, echt waar.
    Aldus hebben zij mij en de hele zooi vanmorgen meegenomen naar het beroemdste decor uit de Amerikaanse geschiedenis: een onafzienbare vlakte van aangestampt oranje zand en met minimaal groeisel van verdroogde struikjes. Geen bergketens in de verte, maar een soort vrijstaande, dikke rotspunten, donker van kleur en allemaal op dezelfde hoogte afgetopt als door een natuurramp. Ieder moment denk je dat mannen op paarden met lasso's voorbij komen galopperen, maar er was geen sterveling te bekennen.
    Wel de zon die meedogenloos brandde. En al dat zand dat die hitte nog een keer terugkaatste. En het stoof als de pest, zonder dat het waaide. – "Heel aardig wat jullie hebben georganiseerd!" riep ik om de moed erin te houden.
    Iedereen liep zich een ongeluk te zweten, en Jake en mijn kleinzoons liepen steeds naar de auto's om stoelen en tafeltjes te halen.
    "Wie wil er limonade," vroeg mijn vrouw. Ze is zestig jaar jonger dan ik en heet Mathilde. Ik ben best trots op haar. Zoals zij er nog uit ziet; zij draagt een wijde witte japon en een reusachtige hoed, die haar gezicht half beschaduwt, net als op het strand.
    "Geef mij maar een haring," zei ik, "da's goed tegen de warmte." "Die verkopen ze niet in Amerika," zei ze. – Neem je grootmoeder in de maling."
    De glazen waren nauwelijks ingeschonken of er kwam een auto aanscheuren die remde en twee slagen om zijn as draaide. Een man sprong eruit en riep: "ik ben uw coach, – Ruby is de naam, en straks komt de hele filmploeg om alles vast te leggen." Hij droeg een bruin pak met een ruitje en doorgestikte revers die glinsterde als op een kerstkaart, een lila cowboyhoed op zijn hoofd en bruine laarzen met smalle zolen.
    Hij richtte zich tot mijn oudste kleinzoon die lijkt op Kennedy: "Ik ga twee baseballploegen samenstellen. Eigenlijk wou ik jullie laten voetballen. Maar we krijgen geen palen in de grond, veel te hard. Voor honkbal hebben we alleen een paar lijnen en cirkeltjes te trekken." Hij keek ons aan. "Het lijkt me wel verstandig als jullie je beschermen tegen de zon. – Doe je niks dan zien jullie vanavond zo rood als een gerookte zalm. Ikzelf doe dat altijd met Coca-Cola. Net zo goed. En goedkoper dan zonnebrand!"
    De jongste kleinzoon haalde meteen de koelbox. Hij goot een hele fles leeg over zijn hoofd. Misschien dat hij meteen al spijt had toen hij de dop weer vastdraaide, "ik denk dat dit ontzettend gaat kleven," zei hij. "En dan met die stof. Nergens kan je het hier afpoedelen."
    De coach kwam terug met een bus verf voor de strepen. Ik keek het allemaal maar aan. Eigenlijk was ik net zo lief thuis gebleven... maar je doet wel eens wat als je jarig bent. De coach begon, geholpen door mijn kleinzoons, de lijnen uit te zetten langs een touwtje dat ze strak moesten houden. "Kom opa," zei hij, "help eens mee, je zit alleen maar in de weg." – Ach barst!! Als hij weer voorbij komt, laat ik hem struikelen met zijn kop in die verfemmer.
    Nee... "Weet je wat ik ga doen?" zei ik. "Een kijkje nemen bij die rotsen in de verte." – "Gaan jullie maar met dat balletje rammen, – dat vind ik niks, ik ga even weg. Over een uurtje ben ik terug."
    Maar mijn vrouw die zestig jaar jonger is, zei: "Ben je wel goed wijs? Dat lijkt vlakbij, maar het is minstens vijfentwintig kilometer verderop! Zes uur lopen! Veel te warm voor zulke uitsloverij!"
    – Altijd dat gezeur van doe 's rustig...
    Wat nu?..
    Weet je wat? Ik vraag Jake om me met de auto daar naartoe te brengen. Dat wil hij vast wel; ik zie aan zijn gezicht dat hij er hier helemaal geen barst aan vindt. – We zeggen niks.
    De volgende keer, als ik 104 ben, vertel ik jullie hoe het allemaal afgelopen is.

Reactie insturen
Graag eerst...

Inloggen of Registreren
re: Verjaardag
Reactie gegeven door 88 - 16:03 31-12-2015 Stuur e-mail Profiel bekijken van voet
ja! doe maar kokende huisvrouw

88
Reactie gegeven door Henk Gruys - 16:02 31-12-2015 Stuur e-mail Profiel bekijken van voet
Anders nog iets van je dienst?
Een recept voor de kokende huisvrouw misschien?

re: Verjaardag
Reactie gegeven door 88 - 22:15 30-12-2015 Stuur e-mail Profiel bekijken van voet
ik vind jouw epistels bijzonder ongeloofwaardig, sorry, dat ligt aan mij, ik ben gewoon geen geduldige verhalenlezer..


De gedichten die ingezonden zijn op de website van de lettertempel en e.v.t. toekomst projecten die gekoppeld zijn aan de lettertempel blijven ten alle tijden eigendom van de feitelijke auteur van het gedicht. Zonder toestemming van de feitelijk auteur mogen de gedichten niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen op deze site en indien hier toestemming voor gegeven is door de feitelijke auteur het uitgeven van de gedichten door lettertempel zelf. Mocht er sprake zijn van misbruik van de content en de gedichten die gepubliceerd zijn op deze site door wat dan ook dan zullen er hoe dan ook (in samenspraak met de auteur) stappen worden ondernomen.
2006-2019 © Bizway - BTW nr. NL821748014.B01 - KvK 28086287