Hoofdmenu
    Hoofdpagina
    Gedichten
    Auteurs
    Zoeken
    Reacties
    Insturen
    Voorwaarden
    Greencard
    Contact

  Inloggen
 

  Registreren
  Wachtwoord vergeten

  Laatste 35 reacties
 
 Meer reacties

  Laatste 25 gedichten
 
Honderd jaar...milou
Transistorwijnand
Op een ratHanny v...
Another bric...Claudel...
Lieve boomcoolbur...
Au revoirgilly
ze weet dat ...gilly
Als ik je ziegilly
Rubens model ?Claudel...
Geriatrisch ...milou
de terugkeerBuigt
Ontwoordcoolbur...
His last (sa...Claudel...
De SpeeltuinHenk Gruys
Dolly en Louisemilou
Gimme shelterClaudel...
Mijn vriendwijnand
Lezen, verge...milou
De spanning ...Claudel...
Wereldverand...wijnand
Morgenstercoolbur...
Alweer tien ...Claudel...
wat het bete...Erik Le...
0.25 Hr (ov...erbee
Vaders woordenwijnand
 Meer gedichten
Perceptie
 Artifex - 17:48 26-06-2015 Stuur e-mail  Profiel bekijken van Artifex  Bekijk statistieken van dit gedicht 

Het is maar goed dat we ons niet bewust zijn van al wat ons brein doet en waarneemt op elk moment van de dag. Dat we heerlijk onbewust alles kunnen negeren wat we op dat moment niet belangrijk vinden, het is geweldig! Zo voelen we bijvoorbeeld niet dat we op een stoel zitten, als we op een stoel zitten en ergens anders mee bezig zijn. Maar we voelen het gelukkig wel als we gaan zitten. En gelukkig hebben de meeste mensen het ook in de gaten, wanneer ze ervan afvallen (de heel erg dronken mensen even buiten beschouwing gelaten). Als we alles bewust zouden meemaken wat onze hersenen voor ons doen, dan zouden we gillend gek worden.

Ons brein is onder andere de hele dag bezig met alles wat we waarnemen te begrijpen en te herkennen en maakt zelfs een verwachting op basis van eerdere ervaringen. Als men bijvoorbeeld op straat loopt en een loslopende hond komt je tegemoet, dan gaat men met zijn ogen vanzelf zijn baasje zoeken en verwacht dat die niet ver uit de buurt zal zijn. Die zelfde verwachting zou men niet hebben lopend in een willekeurig dorpje in Gambia, waar men heel anders over huisdieren denkt. Hier zoekt men niet naar een baasje, hier kijkt men of die hond geen gevaar vormt. We zijn ons niet bewust dat het gebeurt, maar onze hersenen doen zulke dingen voor ons.

Helaas maken onze hersenen ook wel eens foutjes. Een mooi voorbeeld hiervan is de discussie die laatst is ontstaan over een jurk op een foto. Het verhaal ging de hele wereld over en de meningen waren verdeeld. Er waren mensen die beweerden dat de jurk zwart met blauw was en er waren mensen die beweerden dat de jurk wit met goud was. Onze ogen zien een beeld dat wordt ge´nterpreteerd door onze hersenen en zij bepalen op basis van de omgeving van die kleur welke kleur we zien. En wij intussen maar denken dat wit ook echt wit is en zwart ook echt zwart. Het zit allemaal tussen de oren.

We kijken niet alleen naar onze omgeving of voorwerpen. We houden ook elkaar in de gaten. We nemen waar hoe een ander eruitziet, maar ook hoe hij zich gedraagt. En van wat we hebben waargenomen maken onze hersenen een verwachting. Een voorspelling zelfs. Op basis van dat beeld gaan wij ons gedrag aanpassen, zonder dat we het zelf in de gaten hebben. We gedragen ons anders bij een politieagent die streng optreedt, dan bij een onbekende man die iemand terechtwijst op een misdraging. We hebben hierdoor invloed op elkaar. Degenen die zich daar bewust van zijn, maken over het algemeen er handig gebruik van. Denk aan verkopers aan de deur of telefoon, maar ook illusionisten zijn er handig in. En allemaal omdat we een verwachting creŰren in ons hoofd.

Zelfs hier en nu gebeurt het. U leest dit stuk, ziet mijn naam erbij staan en misschien vormt er al een beeld in uw hoofd over hoe ik eruit zou kunnen zien en wie ik ben. Heb ik een snor of een bril? Ben ik jong, van middelbare leeftijd of ruimschoots ervaren? Ben ik lang of wat kleiner, kaal misschien? Zou ik roken of drinken, of misschien wel allebei? Ben ik al weleens van een stoel gevallen? U weet het antwoord op deze vragen niet, maar u heeft wel een neiging naar het een of het ander. Maar pas op, ook uw brein kan wel eens een foutje maken en misschien ben ik gewoon degene die naast u woont.
Reactie insturen
Graag eerst...

Inloggen of Registreren
Artiflex
Reactie gegeven door DiotheCilany - 22:53 03-09-2015 Stuur e-mail Profiel bekijken van voet
Ja, inderdaad; veel van geleerd.

re: Dio
Reactie gegeven door Artifex - 22:40 03-09-2015 Stuur e-mail Profiel bekijken van voet
De man is van de week overleden. Een groot verlies.

re: Perceptie
Reactie gegeven door Marcel - 21:00 27-06-2015 Stuur e-mail Profiel bekijken van voet
de buurvrouw van uw dromen.
:-)

re: Perceptie
Reactie gegeven door DiotheCilany - 00:03 27-06-2015 Stuur e-mail Profiel bekijken van voet
Ons brein is een bijzonder instrument. In feite is het zowel wie wij zijn als wat wij doen. Omdat het zoveel omvattend is en alles reguleert wat wij doen en zijn is het ook maar goed dat wij ons niet van alles bewust zijn. Vergelijk het maar met het rijden in druk verkeer in een onbekende stad. Redelijk vermoeiend.
Helaas is het zo dat we ons pas echt realiseren hoe perfect ons brein normaliter werkt, wanneer er iets beschadigd is door bijvoorbeeld een CVA o.i.d.
Je zou het boek van Oliver Sacks - de man die zijn vrouw voor een hoed aanzag - eens moeten lezen.

re: Milou
Reactie gegeven door Artifex - 19:17 26-06-2015 Stuur e-mail Profiel bekijken van voet
Dank je wel, Milou.
Natuurlijk is deze tekst in die zin incompleet. Jij zou veel meer en veel zinnigere zaken over kunnen melden dan ik, want ik ben natuurlijk een leek, slechts een geinteresseerde in dit onderwerp.

Je kunt inderdaad aandacht geven aan bepaalde zaken, maar pas als je je daar bewust van bent. Door meestal een trigger van buitenaf. Of een kwartje/frankske dat ineens valt.

Mooi voorbeeld van die schilder, trouwens!

Wat ik probeer te vertellen is, dat wat we denken zeker te weten, misschien helemaal niet zo is. En dan in Jip en Janneke taal, dus zonder wetenschappelijke benamingen van gebieden, onderdelen en processenvan het brein. Met, hoop ik, herkenbare voorbeelden.

Vroeger wist ik alles zeker, nu twijfel ik steeds meer en vooral over wat ik zelf denk gezien te hebben. Ook mijn herinneringen neem ik voortaan met een korrel zout. Zelfs die doen geen recht aan de waarheid, omdat ik eenvoudig weg selectief dingen heb onthouden en wellicht nu belangrijke details mis, omdat ze destijds door mij niet als belangrijk werden beschouwd. Hoe houd ik controle op wat waar is en wat niet en in hoeverre ben ik door mezelf te vertrouwen in die zin?

Stof om over na te denken ;-)


re: Perceptie
Reactie gegeven door milou - 18:42 26-06-2015 Stuur e-mail Profiel bekijken van voet
Ik herinner mij in dit verband de woorden van een vriend die gevels schilderde om daarmee geld te verdienen, maar in zijn vrije tijd ook schilderijen schilderde. Hij zei: als ik een gevel schilder, moet ik alleen maar alles in de verf zetten, maar als ik diezelfde gevel op een schilderij schilder, moet ik op het spel van licht en schaduw letten, en op alle afwijkingen van kleur op die gevel. Een schilder percipieert een huis of een gevel anders dan ik dat gewoonlijk doe. Maar ik kan mijzelf wel oefenen om ook zo'n schildersblik te ontwikkelen. Ik heb het nu over ouderwetse schilders, niet over Andy Warhol of Jef Koons, want die zetten alles gewoon maar in de verf.

milou***

re: Perceptie
Reactie gegeven door milou - 18:24 26-06-2015 Stuur e-mail Profiel bekijken van voet
Je kan je brein ook opdracht geven om aandacht te schenken aan iets waaraan je normaal geen aandacht schenkt. Ik geef een voorbeeld: ik let gewoonlijk niet op de kledij van mensen, dus als iemand mij vraagt: 'Hoe was die of die gekleed?' blijf ik het antwoord schuldig. Maar als ik vooraf mijzelf opdraag om daar speciaal op te letten, wel dan zie ik dingen die ik anders maar zwakjes of niet zie.
Zo zien mensen met een bepaalde scholing andere dingen dan de gewone sterveling. Een logopediste wist mij haarfijn te vertellen welke uitspraakeigenaardigheden ik zo allemaal bezat. Ik was er nooit opgekomen. En zo zijn er heel veel voorbeelden. Maar je kunt je brein dus wel opdrachten geven. Ik druk mij niet goed uit: je brein kan je brein opdracht geven, want het 'ik' is ook maar een deeltje van ons brein.

Tot zover mijn beschouwingen bij je interessante tekst, Arti,

grt van mij

milou***

re: Perceptie
Reactie gegeven door Artifex - 18:03 26-06-2015 Stuur e-mail Profiel bekijken van voet
Ja, zou zomaar kunnen!
Wat we denken te weten, hoeft niet waar te zijn.
Ik zou als ik jullie was toch je buren maar eens in de gaten gaan houden!

re: Perceptie
Reactie gegeven door 88 - 17:51 26-06-2015 Stuur e-mail Profiel bekijken van voet
Ieks !

Dan kan iedereen naast je wonen die hier zit hahaha..

Verhuizen helpt dan niet, dan woont dat brein daar ook, wat een spetterende slotregel ;)


De gedichten die ingezonden zijn op de website van de lettertempel en e.v.t. toekomst projecten die gekoppeld zijn aan de lettertempel blijven ten alle tijden eigendom van de feitelijke auteur van het gedicht. Zonder toestemming van de feitelijk auteur mogen de gedichten niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen op deze site en indien hier toestemming voor gegeven is door de feitelijke auteur het uitgeven van de gedichten door lettertempel zelf. Mocht er sprake zijn van misbruik van de content en de gedichten die gepubliceerd zijn op deze site door wat dan ook dan zullen er hoe dan ook (in samenspraak met de auteur) stappen worden ondernomen.
2006-2019 © Bizway - BTW nr. NL821748014.B01 - KvK 28086287