Hoofdmenu
    Hoofdpagina
    Gedichten
    Auteurs
    Zoeken
    Reacties
    Insturen
    Voorwaarden
    Greencard
    Contact

  Inloggen
 

  Registreren
  Wachtwoord vergeten

  Laatste 35 reacties
 
re: vaarwelerbee
re: Wat is e...erbee
re: evamariamilou
re: Wat is e...wijnand
re: vaarwelwietewu...
re: vaarwelerbee
re: het paar...erbee
re: Wat is e...erbee
re: In wiero...evamaria
re: het paar...wietewu...
re: het paar...wijnand
re: het paar...Erik Le...
re: het paar...wietewu...
re: het paar...erbee
re: het paar...evamaria
re: weg teru...evamaria
re: het paar...Erik Le...
re: het paar...evamaria
re: Verzwege...evamaria
re: Droom va...evamaria
re: Monumentevamaria
re: de terug...evamaria
re: Geriatri...evamaria
re: Geriatri...evamaria
re: Geriatri...evamaria
re: Geriatri...evamaria
re: Geriatri...evamaria
re: Monumentmilou
re:Milouwijnand
re: Monumentmilou
re: Monumentmilou
een ratHenk Gruys
re: thierry ...Hanny v...
re: Op een raterbee
re: Op een ratwijnand
 Meer reacties

  Laatste 25 gedichten
 
The ultimate...Claudel...
Lentemilou
Wat is er wegwijnand
Liefhebbencoolbur...
In wierook o...Claudel...
vaarwelerbee
A booty call ?Claudel...
het paard hi...Erik Le...
weg terug ...erbee
Papaffectie ?Claudel...
Verzwegen woordmilou
muisachtig k...gilly
Stroop om de...evamaria
Vragengilly
Geriatrische...milou
Monumentwijnand
No Roger any...Claudel...
Geriatrische...milou
Geriatrische...milou
thierry baud...erbee
Honderd jaar...milou
Op een ratHanny v...
Another bric...Claudel...
Lieve boomcoolbur...
Au revoirgilly
 Meer gedichten
De Bomtrechter - Afl. 1 van 3
 Henk Gruys - 10:20 21-05-2015 Stuur e-mail  Profiel bekijken van Henk Gruys  Bekijk statistieken van dit gedicht 

                    De Bomtrechter - Afl. 1 van 3


Het vakantiedorp waar ik met mijn ouders logeerde om geestelijk een beetje aan te sterken, had op mij helaas geen enkele opwekkende uitwerking. Integendeel, zou je kunnen zeggen, want het was het meest geesteloze dorp dat ik ooit had aanschouwd. Voor het grootste deel bestond het uit oude, vervallen villaatjes in een bos, met wat onbetekenende huisjes eromheen. Van een bouwplan of ordening in de aanleg was blijkbaar nooit sprake geweest, alle huizen stonden schots en scheef dooreen. Straten of wegen waren er nauwelijks; meestal slechts brede, alsmaar rondlopende zandpaden die alles met alles schenen te verbinden. De onoverzichtelijkheid van het geheel werd nog vergroot door het feit dat deze paden vrijwel altijd door hoog geboomte werden overwelfd. Ook de huizen waren zonder uitzondering door reusachtige bomen omgeven – wat moest het daarbinnen altijd donker zijn!
    Ik, die zwak van constitutie ben en bijna altijd somber van aard, had mij nog wel voorgenomen op deze vakantie mijn versukkelende leven van de laatste jaren zoveel mogelijk te vergeten.
    Ik wandelde daarom, tenminste wanneer het droog weer was, voor ontspanning rond in de ongezellige omgeving.
    De eerste dagen liep ik nogal te dwalen, dacht na een nieuwe route vaak dat ik eindelijk terug op bekend gebied was. Maar dan bleek het een onontdekt gedeelte van het dorp te zijn. De oppervlakte scheen telkens groter dan ik dacht. Van de bevolking zag ik vrijwel niemand, al kon dat komen door het kille, grijze weer. Het leek zelfs of een aantal huizen leeg stond. Zag ik wèl eens een bewoner, dan gedroeg deze zich als een schuwe vogel, bleef op ruime afstand of was meteen weer tussen het geboomte of in huis verdwenen, zonder dat ik gelegenheid had mijn hand tegen hem of haar op te steken.
    Toch kwam ik, als door een wonder, van mijn omzwervingen steeds vanzelf bij ons pension terug.
    De enige oriëntatiepunten in de omtrek waren nog de twee lanen die van en naar een naburig stadje liepen. Die ben ik eens een heel eind afgegaan om te zien of ze eindelijk ergens zouden ophouden. Maar dat heb ik niet kunnen ontdekken. – Ze leken zó sterk op elkaar dat het was of het landschap hier met spiegels werkte.
    In het dorp, of hoe je het noemen wilt, ben ik niettemin een keer bijna verdwaald; liep ik een tijd alsmaar in kringen rond, omdat alles zo op elkaar leek. En ik kwam er om een of andere reden niet toe ergens de weg te vragen. Uiteindelijk ben ik natuurlijk wel weer thuisgekomen, zij het veel te laat voor het avondeten.
    Een ander baken in de onoverzichtelijkheid was een diepe kuil in de grond, op een bomtrechter gelijkend, zeker zes meter in doorsnee, halfvol regenwater en overhuifd door geboomte. Die kuil lag voor mijn gevoel ergens aan de rand van het dorp. Maar omdat alles zo onbepaalbaar was, kon het ook wel meer naar het midden zijn. Drie bochtige paden, die buiten het dorpje naar het scheen zelf allang de richting kwijt waren, liepen erheen.
    En als om het eigenaardige van deze krater nog wat te benadrukken, stond ertegenover een groot en bijzonder somber herenhuis van grauwe steen met holle ramen en een warrige tuin. Zoals vaker bij oude huizen, werd ik door dat grauwe pand nogal gefascineerd. Ik zou er met deze regenachtigheid wel eens naar binnen willen gaan om te zien hoe het dáár was. Maar het zou zonderling zijn aan te bellen en te vragen of ik even een kijkje mocht nemen. Volgens mijn vader – die dat weer gehoord scheen te hebben van de pensionhoudster – werd het huis bewoond door de burgemeester. Ik kon zoiets echter nauwelijks geloven, gezien de kwalijke staat ervan, ongeveer een afbraak.

Mijn ouders vertoonden tijdens de vakantie nauwelijks enige werkzaamheid. Ze zaten de hele tijd op hun stoelen in de kamer. Maar ik heb geen rust, ik kan in zulke ledigheid en nietsdoen geen bevrediging vinden. Ik bleef rondzwerven in het bos.
    Drie dagen na onze komst zag ik op een wandeling voor het eerst zowaar mensen bij die bomtrechter, twee oudere mannen. Ze hadden een gesprek en spuwden om beurten in het gat. Ik wierp in het voorbijgaan een nadrukkelijke blik in de diepte, net of dat mijn bijdrage aan hun discussie was. Maar die twee deden of ik helemaal niet bestond.
    Weer enige dagen later, op een avond toen het al donker was – en dat was het al gauw met dat geboomte en regenweer – en ik weer op "verkenning" was geweest, ben ik op de terugweg bijna in die verdomde kuil gevallen. Er was geen afrastering, geen verlichting, zelfs geen waarschuwingsbord.
    Ik was kwaad en nam mij voor de volgende dag de verantwoordelijke autoriteiten, waar die zich ook mochten bevinden, op het gevaar dat een argeloze vakantieganger bedreigde, ernstig te wijzen.

Maar de volgende dag vond ik mijn boosheid weer overdreven en alle ophef niet belangrijk meer, gezien ook ons spoedige vertrek.
    De werkelijke reden was echter dat ik mij weer in een toestand van zenuwzwakte en treurigheid voelde wegzinken, en weldra energie te kort zou komen om mij tegen zaken als deze te weer te stellen. Diepe neerslachtigheid zou weer over mij heen komen en ik voelde de weerzin tegen het voorspelbare ziekelijke ongemak en ernstige futloosheid die mij daarbij weer te wachten stonden.
    Want geen ongeluk of lichamelijk gebrek is het waardoor mijn leven beheerst en getekend wordt, maar regelmatig terugkomende neurotische depressies en levenspessimisme. Waarvan ik – o misvatting van mijn ouders, die steeds mijn geluk en genezing voor ogen hebben – in dit treurige dorp dus zou moeten herstellen...

Het was bar slecht weer gedurende de laatste twee dagen.
    Omdat ik geen andere ontspanning wist, bracht ik de dag voorafgaande aan die van ons vertrek door met lezen, alleen, boven op de slaapkamer. Als ik opkeek van mijn roman, zag ik de regen spatten tegen de raampjes en op de kruinen van de bomen. Ik kon me niet herinneren ooit zo'n natte zomer te hebben meegemaakt. De overdrijvende wolkenluchten maakten het beddegoed, lelijke meubels in de slaapkamer en de droefgeestige wanden van gebeitst triplex nog donkerder. Toch wilde ik het bedlampje niet ontsteken, want dit zou alles nog erger hebben gemaakt. Ik bleef niettemin hopen dat door de rust en afleiding van mijn lectuur het in de loop van de middag wat beter zou gaan. Want men kan niet beweren dat ik niet op zoek ben naar mijn innerlijke evenwicht, of dat ik de hoop op genezing al heb opgegeven.
    Toen de hemel om zes uur wat opklaarde, besloot ik in godsnaam dan nog maar wat in de omgeving te gaan wandelen; teneinde zo aan de steeds grotere mismoedigheid, die sluipend en dwars door de etherische beleving van mijn boek heen, reeds overal in lichaam en geest merkbaar was, proberen te ontkomen.
    Ondanks alle onoverzichtelijkheid begon ik het dorpje al wat beter te kennen. Zo wist ik ongeveer hoe ik moest lopen naar het enige winkeltje, waar men alles veel te duur verkocht wat men uit gewoonte niet nodig had, – en dat eruitzag als het huisje van de heks uit een boosaardig sprookje. Zoals gewoonlijk was er weer nergens iemand in of bij de huizen te zien. De regen had bomen, paden en gras volkomen doorweekt en met rottende geuren omgeven.
    Het winkeltje, waar ik batterijen voor mijn radio had willen kopen, was al dicht. Ik was, na een half uur over de bospaadjes rondgedoold te hebben, verkild tot op het gebeente.
    Een verloren dag al met al moest ik vaststellen... Maar was dat de hele vakantie eigenlijk niet... Des te beter dat de komende ochtend de laatste was die ik in deze onzin moest doorbrengen.
    Uit pure lamlendigheid en inwendig protest ging ik die avond vroeg naar bed. Lezen wilde ik niet; ik deed meteen het licht uit en probeerde in slaap te komen. Maar dat lukte slecht; zelfs het dekbed leek klam en onaangenaam (misschien omdat ik dekens gewend ben), en ik voelde me ontheemd, ongemakkelijk. O, hoe hadden mijn ouders in hemelsnaam kunnen besluiten uitgerekend hier de vakantie door te brengen? In dit achterlijke dorp, zonder straten, met die weggescholen huizen en dat belachelijke, landschappelijke litteken van die krater als centrum? Ja, het was een geluk dat we hier morgen weggingen.
(Wordt vervolgd met nog 2 afleveringen).

Reactie insturen
Graag eerst...

Inloggen of Registreren
re: De Bomtrechter - Afl. 1 van 3
Reactie gegeven door DiotheCilany - 18:23 27-05-2015 Stuur e-mail Profiel bekijken van voet
vandaar waarschijnlijk ook mijn associatie

re: De Bomtrechter - Afl. 1 van 3
Reactie gegeven door 88 - 15:51 26-05-2015 Stuur e-mail Profiel bekijken van voet
Blauw blauw giroblauw
mijn pa was agent
mijn ma telde
voor de belastingdienst
elke cent

ze was penningmeesteres
en..van zessen klaar

hun kind ben ik
en net als pa en ma
denk ik
als gatendichtende ambtenaar

blauw blauw
neen geen nood
als het blauw
onder mijn voeten verdwijnt

dan sta ik in het rood

rood rood
`t is toch te idioot
de hongerdood wacht

maar wacht.. ik heb nog
een appeltje voor de dorst

het werk van pa
en de rooie centen van mijn ma
wat ze haar mond uit spaarde

jeetje wat een erfenis
re: De Bomtrechter - Afl. 1 van 3
Reactie gegeven door Henk Gruys - 14:49 26-05-2015 Stuur e-mail Profiel bekijken van voet
Ik vond daareven zo'n blauwe brief van de belastingdienst in de bus.

Ik kijken.

Maar nee hoor, geen literatuur.

re: De Bomtrechter - Afl. 1 van 3
Reactie gegeven door 88 - 10:01 26-05-2015 Stuur e-mail Profiel bekijken van voet
Grappig dat je niet weet dat ambtenaren best literatuur kunnen schrijven..

Misschien heb je dat stukje gemist omdat je alleen van je eigen werk houdt en dat voor het gemak literatuur noemt, je zou ook best eens rond kunnen gaan lezen, reageren bij al dan niet ambtenarengedichtenschrijvers ofzo, wie weet ga je dan het licht zien?

collegiaal groetje weer ;)

re: De Bomtrechter - Afl. 1 van 3
Reactie gegeven door Henk Gruys - 09:40 26-05-2015 Stuur e-mail Profiel bekijken van voet
Ik overweeg altijd alles, en ik sta achter deze keuze. In de tegenwoordige tijd zal het gaan wringen, vooral in het laatste deel.

Schrijven ambtenaren literatuur? Dan moet ik toch eens opletten...
Groet van Henk

re: De Bomtrechter - Afl. 1 van 3
Reactie gegeven door DiotheCilany - 20:21 25-05-2015 Stuur e-mail Profiel bekijken van voet
Heb je wel eens overwogen om dit verhaal in de tt te schrijven. Dan zou je mij waarschijnlijk zo het verhaal intrekken. Nu blijf ik meer een observator, een toeschouwer. Misschien komt het ook een beetje door het wat vormelijke taalgebruik. Ben jij ambtenaar (geweest)?

greetzz

De Bomtrechter - Afl. 1 van 3
Reactie gegeven door Henk Gruys - 10:33 22-05-2015 Stuur e-mail Profiel bekijken van voet
Met die kommaatjes van je ben ik het wel eens. Het zijn vaak slordigheden, waar ik doorgaans niet zoveel mee heb.

Scheen - bleek... Tja, wat is beter... Scheen maakt het nog iets onzekerder naar mijn idee, in dit onbekend gebied.

Die tussen-n is hier en daar nog een punt van discussie. Waarvan Simopn Carmiggelt geloof ik, ooit zei "dat hij deze spellingsronde maar 'ns oversloeg."
En de oude brombeer Maarten van Rossem, die de Taalunie voor de tv "een stelletje halvegaren noemde.

Recreatiezwembadje? Van zes meter? en halfvol? als je erin valt kom je er nooit meer uit. Nee hoor.
Die krater gaat een rol spelen in het vervolg van het verhaal.

Ik dank je voor je lezen en commentaar.Litteken
Reactie gegeven door Henk Gruys - 10:18 22-05-2015 Stuur e-mail Profiel bekijken van voet
Ja! Bedankt. Wordt veranderd.

re: De Bomtrechter - Afl. 1 van 3
Reactie gegeven door 88 - 09:33 22-05-2015 Stuur e-mail Profiel bekijken van voet
doe maar litteken dan..

re: De Bomtrechter - Afl. 1 van 3
Reactie gegeven door evamaria - 01:48 22-05-2015 Stuur e-mail Profiel bekijken van voet
Hier en daar zou naar mijn idee de tekst wat soepeler kunnen lopen. Bijvoorbeeld: na een half uur over de bospaadjes rondgedoold te hebben - na een half uur ronddolen over de bospaadjes..

Wat puntjes die mij opvielen:

Integendeel -,- hoort hier echt.

De oppervlakte scheen telkens groter dan ik dacht.- bleek of fraaier: was. Logischerwijs.

kille grijze - kille, grijze

ongeveer een afbraak. - een afbraakpand?

beddegoed - beddengoed? Groene boekje. Volgens het Witte boekje mag het allebei. Wat een gedoe met die tussen n.

dat belachelijk landschappelijk lidteken - belachelijke, landschappelijke lidteken - of -

dat belachelijke lidteken van die krater als centrum in het landschap - ?

Interessant verhaal. Benieuwd naar het vervolg. Het gaat over het recreatiezwembadje van dit vakantieoord?


De gedichten die ingezonden zijn op de website van de lettertempel en e.v.t. toekomst projecten die gekoppeld zijn aan de lettertempel blijven ten alle tijden eigendom van de feitelijke auteur van het gedicht. Zonder toestemming van de feitelijk auteur mogen de gedichten niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen op deze site en indien hier toestemming voor gegeven is door de feitelijke auteur het uitgeven van de gedichten door lettertempel zelf. Mocht er sprake zijn van misbruik van de content en de gedichten die gepubliceerd zijn op deze site door wat dan ook dan zullen er hoe dan ook (in samenspraak met de auteur) stappen worden ondernomen.
2006-2019 © Bizway - BTW nr. NL821748014.B01 - KvK 28086287