Hoofdmenu
    Hoofdpagina
    Gedichten
    Auteurs
    Zoeken
    Reacties
    Insturen
    Voorwaarden
    Greencard
    Contact

  Inloggen
 

  Registreren
  Wachtwoord vergeten

  Laatste 35 reacties
 
re: InktBuigt
re: Inktcoolbur...
re: InktDiotheC...
re: Inktwijnand
re: Inktcoolbur...
re: Inktwijnand
re: InktDiotheC...
re: InktDiotheC...
re: InktDiotheC...
re: (G)razen...coolbur...
re: Spokencoolbur...
re: De geur ...Claudel...
re: SpokenClaudel...
re: vegannis...Erik Le...
re: Goed in ...Claudel...
re: [30-007]...Claudel...
re: Morsewijnand
re: Herderst...coolbur...
re: Nimfomaniakcoolbur...
re: Brozen d...MirandaMei
dioErik Le...
re: Con-textDiotheC...
re: Stop de ...Claudel...
re: Stop de ...DiotheC...
re: Brothers...DiotheC...
re: dubbellevenDiotheC...
re: bewegingenDiotheC...
re: Tattoo you DiotheC...
re: Een HuisDiotheC...
re: bewegingenaugusta
re: bewegingenaugusta
re: bewegingenErik Le...
re: bewegingenwijnand
re: dubbellevenErik Le...
re: Herderst...wijnand
 Meer reacties

  Laatste 25 gedichten
 
Inktcoolbur...
vegannisatieErik Le...
The African ...Claudel...
Licence to k...Claudel...
Goed in de k...wijnand
I wanna be y...Claudel...
Azijnwijnand
Waar is Stev...Claudel...
alweer bijna...DiotheC...
Con-textdegon valk
Stop de tijd !!Claudel...
Tattoo you Claudel...
Zo'n dagDiotheC...
Een HuisHenk Gruys
Filosoof in ...Claudel...
bewegingenErik Le...
dubbellevenErik Le...
Claude Money?Claudel...
Brothers in ...Claudel...
Beast of bur...Claudel...
VogelsMarkeR
SleutelsHenk Gruys
Renee, remem...Claudel...
ViltjeSoit
Adem voor ad...seline168
 Meer gedichten
Het wormkuurtje
 Chatfant - 10:46 08-06-2013 Stuur e-mail  Profiel bekijken van Chatfant  Bekijk statistieken van dit gedicht 

Meneer heeft u voor mij een wormkuurtje? Nee, het is niet voor mijn hond of kat. Het is voor mijn computer. Mijn zoon zei, dat ik een worm in mijn computer heb en nou doet het internet het niet goed meer.

Snapt u die mensen nou, die opzettelijk het internet verkeer verstoren door virussen te ontwerpen? Ik niet meneer. Evenmin het nut van dat mij voortdurend te willen controleren door de staat. Ik ben toch geen crimineel? Wat willen ze nog bij me weghalen?

Alle spaargelden zijn toch al gecontroleerd bij het invoeren van de Euro? Alle guldens die ik had opgespaard heb ik aan mijn kinderen gegeven om het in te wisselen.

Nee, veel had ik niet, hooguit een paar honderd gulden, maar mijn vrouw, he? Die kijkt loerend naar elke cent, die ik op de bank heb staan, dus elke cent aan contanten, die ik ooit bezat, heb ik haar toen in kunnen leveren.

Een ruzies dat dit gegeven heeft, meneer. Een controlefreak is ze en nog erger: kan soms niet eens een pilsje gaan halen in het café op de hoek of ze hijgt me al in mijn nek.

Net als de staat: zij bepaalt zelfs waar ik mijn eigen zakgeld aan uit mag geven, meneer. "Jacob", zegt ze dan," heb je dat nu echt nodig?"

Ik kocht eens stiekem een nieuwe laptop voor mijn kleinzoon, meneer. Nou dat zag ze dus in de bankafschriften van mijn zakgeldrekening, meneer. Want die afschriften moest zij hebben voor het invullen van de belastingaangifte.

Dat was in de tijd, dat ik alle extraatjes nog op de bank zette: Spaarde zegeltjes in de buurtsuper en leverde ook eens in de zoveel tijd alle statiegeldflessen in,
meneer. Die verstopte ik in de schuur achter het konijnenhok, meneer. Want daar komt mijn vrouw nooit, meneer.

Al mijn tegoeden staan geregistreerd bij de belastingdienst. Iets wat ik in feite al jaren onrechtmatig vind, want er is al vele malen belasting over dat geld betaald. De staat kort me al op alle inkomsten; op alles wat ik koop betaal ik belasting. Mijn auto werd al bij aankoop belast met belasting.

De benzine die erin gaat is voor het grootste deel belasting.

Dan is er ook nog wegenbelasting: extra hoog voor een diesel, want wee je gebeente als iemand voor een redelijke prijs nog rijden kan. Maar die auto heb ik echt nodig, meneer: er rijdt hier 's zondags geen bus en mijn fiets werd vorige week al voor de vijfde keer gestolen, meneer, hoe moet ik anders in de kerk komen?

Dan is er trouwens ook nog het autootje wegpesten met parkeergelden; Het meest zotte vind ik nog de parkeergelden bij stations. Vindt u ook niet, meneer? Je wilt de mensen toch het openbaar vervoer in krijgen? Nou dan moeten ze het parkeren bij stations toch gratis maken, dan loont het nog daar de auto achter te laten en met openbaar vervoer verder te gaan.

Maar nog zotter vind ik parkeergelden bij ziekenhuizen. Wanneer er nou nog goed openbaar vervoer was kon je dat misschien nog goedpraten, maar buiten de Randstad zijn de bushaltes op gigantische afstanden. Als je doodziek naar het ziekenhuis moet, ben je echt niet in staat om eerst een kwartier tot half uur te lopen of fietsen naar de dichtstbijzijnde bushalte. En van hieruit gaat er maar 1 bus per uur naar de stad.

Ik zie dat allemaal gewoon als diefstal van toch al kwetsbare mensen. Je bent al een smak geld kwijt aan eigen bijdragen, maar de meeste artsen lopen voortdurend gigantisch uit en na dat wachten, draai je dan ook nog eens voor die enorme parkeerkosten op.

Ziet u mijn oude moeder van 80 al met haar rollator de streek-bus instappen meneer? Of drie keer per week met de taxi naar het ziekenhuis, meneer? Ja ze krijgt een taxivergoeding, meneer, maar het ziekenhuis is hier wel 15 kilometer vandaan.

Maar los daarvan, het ziekenhuis is sowieso al een ramp meneer: regeltjes zijn regeltjes, meneer, en dus kan ik zelfs geen invalide- parkeerkaart voor haar krijgen, meneer, omdat de auto niet van haar is.

Dus naast het loei- dure parkeren moet ik dan daar eerst
tussen alle auto s door naar de hoofdingang van het ziekenhuis rennen om een rolstoel te gaan halen in het ziekenhuis, om daarmee moeke uit de auto op te halen en door de kou naar het ziekenhuis te duwen, want echt, dat mensie kan die afstand echt niet meer lopen; zelfs niet voetje voor voetje achter haar rollator.

En daarna op de terugweg weer dezelfde handelingen: met moeke in rolstoel naar de auto en daarna de rolstoel terugbrengen hopend dat mijn demente moeder in de tussentijd de deur niet open gekregen heeft en uit de auto gevallen is.

Ja, er is een aanvraag gedaan voor een rolstoel, meneer, en soms kan ik er ook eentje huren van de kruisvereniging. Dat kost 5 euro per dag daar. Maar
ik kan er tegen statiegeld ook eentje lenen bij het ziekenhuis en ik heb het niet breed meneer, dus sjouw ik me een ongeluk met die rolstoel.

Waarschijnlijk doe ik het allemaal verkeerd meneer, dat zei die maatschappelijke zus ook al tegen me en vervolgens kwam ze met een stapel papieren aanzetten, die ik voor moeke in moest vullen. Ja meneer, in feite moest moeke dat wel zelf allemaal aanvragen, maar ik snapte zelf al die vragen van dat formulier ook al niet zo goed.

En overal moesten verklaringen aan te pas komen; moedeloos werd ik er van. Voor het ene papiertje naar de arts; voor weer een ander naar de gemeente,
tureluurs werd ik ervan. Nee, mij is de staat nooit erg behulpzaam geweest, terwijl ze toch alles al van me weten en me 24 uur per dag controleren qua inkomsten en uitgaven.

En als ik straks de pijp uitga, meneer, moeten de kinderen na alle ellende ook nog dik voor hun erfenis betalen meneer. En zelf moet ik straks als gepensioneerde ook voor alle diensten extra betalen omdat ik wat eigen geld in mijn huis heb, meneer, opgespaard destijds met hard werken.

Het aanvullende pensioen, daar willen ze me dan ook al op gaan korten, maar daar heb ik toch altijd hard voor gewerkt en netjes premie voor afgedragen, meneer?

En ik heb nu door mijn huidige werkeloosheid ook nog pensioenbreuk meneer, geen cent heb ik straks nog voor mijn oude dag.

En dan dat voorstel van rekening rijden straks meneer. Dan heb je een kastje bij je zodat men precies weet waar iedereen op dat moment is.

Mijn vrouw is zo'n controlefreak meneer, die gaat me vast bij elk uitstapje controleren waar ik geweest ben. Ik mag van haar niet naar mijn dochter toe meneer, en straks kan ze op dat klotenmetertje zien dat ik toch naar Maassluis geweest ben.


De burger mag niks meer bezitten meneer. Zelfs geen privacy meer: overal hangen camera's in winkels. Een appeltje voor de dorst of iets wegzetten voor later wordt bestraft. De kinderen iets nalaten ook meneer. Als ik uit de tijd ben, moeten mijn kinderen een forse zak met belasting betalen van hun nalatenschap.

Ja, ik mag ze eenmalig iets schenken voor hun 30ste. En elk jaar ook een klein bedrag, maar ook daar willen de staat en de belastingdienst een vinger in de pap hebben. Is toch gemeen meneer?

Bovendien wil mijn vrouw niks aan de kinderen geven, meneer, ze zegt, dat die haar al genoeg gekost hebben. De kinderen lijken waarschijnlijk te veel op mij meneer. Ze kunnen werkelijk geen goed doen in haar ogen.

Laatst kwam mijn dochter wat geld lenen omdat haar wasautomaat het begeven had en ze geen geld had voor een nieuwe. Een gezeur dat dat gaf, meneer, ze moesten dan maar naar de kringloop meneer, of schoonzoon moest maar wat over gaan werken. En dochter kon ook wel eens gaan werken in plaats van maar thuis te zitten voor de kinderen.

Maar dan de kapitalen, die mijn vrouw voor zichzelf uitgeeft, meneer, een Chanelletje van dit; een etentje met haar werk van dat.

En dan al die door het werk betaalde cursussen, meneer, volgens mij heeft ze gewoon een verhouding. Niemand heeft immers 3 vergaderingen per week.

Maar geld voor een vakantie of uitstapje met mij is er niet meneer. Ze gaat liever alleen op stap met haar collega's. Als ik het van mijn zakgeld bij elkaar

spaar mag ik ook met vakantie, meneer, maar wel alleen: ze heeft er geen tijd of het geld niet voor over.

Van haar scheiden kan ik ook al niet meneer, Ik heb wat overwaarde in dat klotenhuis,maar het huis is onverkoopbaar en ik ben werkeloos, en door dat eigen geld van het huis krijg ik straks geen bijstand, moet eerst dat geld opmaken.

Maar waar moet ik dan wonen meneer? Want de staat vertelt me ook hoeveel ik per maand van dat eigen geld besteden mag; en huursubsidie krijg ik dan ook al niet vanwege dat spaargeld. En dat huis? Daar woont mijn vrouw meneer en die verdient ook niet genoeg om mij uit te kunnen kopen. dus staan we straks allebei op straat meneer. En bij de verkoop jat de staat ook weer van de opbrengst meneer.

Het liefst zou ik overal afstand van doen, dan kon ik bij een scheiding gelijk bijstand aanvragen, dat is ook wel geen vetpot, maar kon dan ten minste een betaalbare woning huren en kon huursubsidie en vrijstelling van veel gemeente- belastingen krijgen. Mijn vrouw kan dan gewoon in dat huis blijven wonen: zij kan in haar eigen onderhoud voorzien en als ze mij niet uit hoeft te kopen
kan ze mij ook meer alimentatie betalen, zodat ik uit de bijstand zou blijven en de staat ook geen beslag overal op hoeft te leggen.

Wat zegt u meneer? Moet ik dan maar gaan werken? Zou ik zo graag willen meneer, maar wie neemt iemand van 60 in dienst? Toen ik werkeloos werd door het faillissement van het bedrijf waar ik destijds werkte ben ik huisman geworden en voor de kinderen gaan zorgen. Mijn vrouw had best een goede baan, dus was een bijstandsuitkering nooit noodzakelijk meneer. Bovendien zou ik die na de overgangsregeling toch nooit gekregen hebben; hou dus sinds die tijd elke week braaf mijn handje op bij mijn vrouw voor mijn zakgeld.

Tien euro meneer, daar moet ik het maar mee doen. Kon ik maar een parttime baantje vinden, zodat ik uit de bijstand blijf. Maar zoals de zaken nu liggen is een scheiding financieel niet haalbaar. Ik heb een dak boven mijn hoofd meneer; we hebben ieder een eigen kamer, maar de sfeer is te snijden: in alles speelt ze de baas over me meneer en dan die pestcampagnes en voortdurende denigratie en betutteling, meneer.

Heb niet eens meer geld om eens met wat kameraden te gaan biljarten in het buurthuis. Ik krijg van haar slechts wat huishoudgeld voor de boodschappen meneer, maar mijn vrouw wil altijd alle bonnetjes zien, omdat ze denkt dat ik van het huishoudgeld pik om de kinderen met Sint of kerst een cadeautje te geven.

Tegenwoordig raap ik dus de bonnetjes bij de kassa op, meneer, zodat het huishoudboekje altijd klopt wanneer
de vrouw weer zit te vitten. Ik ga altijd achter iemand staan met meer boodschappen dan ik. Dan kan ik ook eens wat overhouden en sparen.

Gewoon voor kleine persoonlijke zaken, zoals eens een bioscoopje pakken met mijn kleinkinderen.

Ik betaal ook altijd contant meneer, want de giro wordt ook al door mijn vrouw gecontroleerd. Ik haat die onvrijheid meneer en nu is verdomme dus ook nog mijn internet gestoord door een virus en stuurt straks al mijn brieven naar iedereen op mijn mailinglist meneer.

Kan ik ook al niet meer met mijn oude moeder en mijn kleinkinderen mailen, meneer. Want dan komen mijn
mailtjes ook bij die helleveeg terecht, meneer. Dus meneer heeft u een wormkuurtje voor me?

De huidige regering heeft wel 1 ding goed gedaan: dat zeikwijf van me is gelukkig nu wel tot haar 67 aan het werk, zodat ik nu ten minste overdag soms nog even adem kan halen en stiekem kan gaan vissen. Dus kunt u me helpen meneer?


Reactie insturen
Graag eerst...

Inloggen of Registreren
re: Het wormkuurtje
Reactie gegeven door evamaria - 23:30 04-01-2018 Stuur e-mail Profiel bekijken van voet
Wat een waar sores verhaal, Chatfant, kwam ik op de voorpagina tegen. Ja, het kan wel ingekort. Het is zo een beetje eentonig. Ik heb het snel gelezen, daarom. Dat wormkuurtje is grappig. En ja, vissen, daar heb je wormen voor nodig.

re: Het wormkuurtje
Reactie gegeven door Marcel - 12:00 08-06-2013 Stuur e-mail Profiel bekijken van voet
ik hou hier wel van, ironie, waarheid, leuk verpakt, idd wellicht een beetje schaven nog hier en daar, maar het leest glimlachend weg

re: Het wormkuurtje
Reactie gegeven door Marcel - 12:00 08-06-2013 Stuur e-mail Profiel bekijken van voet
ik hou hier wel van, ironie, waarheid, leuk verpakt, idd wellicht een beetje schaven nog hier en daar, maar het leest glimlachend weg

re: Het wormkuurtje
Reactie gegeven door 88 - 11:12 08-06-2013 Stuur e-mail Profiel bekijken van voet
je idee is heel goed hoor, wel een beetje schrappen , er staan overbodigheden in, en niet logische zaken, kwestie van gewoon inkorten en niet zo heel veel witregels, dan issie leuk!

88
Reactie gegeven door Chatfant - 11:09 08-06-2013 Stuur e-mail Profiel bekijken van voet
Ben ook nog bezig deze tekst te bewerken, want val soms een beetje uit mijn rol van eenvoud.

re: Het wormkuurtje
Reactie gegeven door 88 - 10:59 08-06-2013 Stuur e-mail Profiel bekijken van voet
leuk fant, een monoloog, ik houd daar wel van, al vind ik deze veel te lang.
Onlangs nog zei ik tegen je collega dat ze beter af en toe een enter had kunnen geven om het aantrekkelijk leesbaar te houden, bij jou zou ik zeggen dat er veel te veel alinea`s staan, dit leest minstens zo lastig.

Het is ook nooit goed he? hihi groetje weer ;)


De gedichten die ingezonden zijn op de website van de lettertempel en e.v.t. toekomst projecten die gekoppeld zijn aan de lettertempel blijven ten alle tijden eigendom van de feitelijke auteur van het gedicht. Zonder toestemming van de feitelijk auteur mogen de gedichten niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen op deze site en indien hier toestemming voor gegeven is door de feitelijke auteur het uitgeven van de gedichten door lettertempel zelf. Mocht er sprake zijn van misbruik van de content en de gedichten die gepubliceerd zijn op deze site door wat dan ook dan zullen er hoe dan ook (in samenspraak met de auteur) stappen worden ondernomen.
2006-2020 © Bizway - BTW nr. NL821748014.B01 - KvK 28086287