Hoofdmenu
    Hoofdpagina
    Gedichten
    Auteurs
    Zoeken
    Reacties
    Insturen
    Voorwaarden
    Greencard
    Contact

  Inloggen
 

  Registreren
  Wachtwoord vergeten

  Laatste 35 reacties
 
re: Eerste s...Diddy
re: Marcel e...milou
re: me too (...Erik Le...
re: pure lie...Diddy
re: uilegDiddy
re: uilegDiotheC...
re: uilegDiddy
re: uilegMarcel
re: Een blij...coolbur...
re: Poes Alm...Diddy
re: Poes Alm...Diddy
re: Poes Alm...DiotheC...
re: Poes Alm...Marcel
re: Een blij...Diddy
re: Een blij...Marcel
re: Poes Alm...Diddy
re: Een blij...Henk Gruys
re: Zalig ke...Marcel
re: De behangerMarcel
re: Poes Alm...Marcel
re: De behangerwijnand
re: De behangercoolbur...
re: De behangerDiddy
re: Een blij...Diddy
re: Een blij...coolbur...
re: Een blij...Henk Gruys
re: vruchteloosDiotheC...
re: Zalig ke...Hanny v...
re: Kerst An...Hanny v...
re: Zalig ke...DiotheC...
re: warme ke...thomas ...
re: vruchteloosHanny v...
re: Een blij...Diddy
re: Een blij...Diddy
re: Een blij...coolbur...
 Meer reacties

  Laatste 25 gedichten
 
Witgepoederd milou
me too (Droo...Erik Le...
Blind getrou...Claudel...
uilegDiotheC...
Poes AlmachtigDiddy
De behangerHanny v...
Zalig kerstb...coolbur...
Een blijde b...coolbur...
luiken dichtDiddy
DroomdichtMarcel
Eerste sneeuwmilou
loeneErik Le...
De vermoorde...Claudel...
vruchteloosDiotheC...
over de volg...Erik Le...
Tussen mensencoolbur...
In bewerkingDiddy
Kijk niet zocoolbur...
geluktDiddy
ROMEErik Le...
Le Clo-cloch...Claudel...
koortsDiddy
profetieDiddy
Zonnige tochtDiddy
Kerst Anno NuHanny v...
 Meer gedichten
Het Nest
 Henk Gruys - 14:32 20-03-2013 Stuur e-mail  Profiel bekijken van Henk Gruys  Bekijk statistieken van dit gedicht 

Het NestIk had een oude kennis op bezoek en hem verteld van mijn nieuwste ontdekking, maar hem daarover nog niet veel onthuld. Ik scheen hem desondanks nogal nieuwsgierig te hebben gemaakt, (wat ook eigenlijk een beetje mijn stiekeme bedoeling was).
    Dus, vond ook mijn kennis, moest het er maar van komen. We zouden gaan kijken.
    Na de thee stonden we op, trokken de jasjes recht en liepen de tuin in. De zon scheen, maar het was tamelijk fris; ik sloot daarom de serredeuren weer achter ons, (waarbij het gerammel van de ruitjes me vertrouwd in de oren klonk). – Hierna moest ik de kennis, die mij als "gids" naar het geheim van de tuin niet kon ontberen, – die al was doorgelopen, haastig achterna benen.
    – Mijn tuin is weliswaar niet groot, maar hij lijkt dat wel doordat hij bewust onoverzichtelijk is aangelegd. Met allemaal groepjes kromme bomen, hoog struikgewas en bochtige paden en zijpaden. Door die bochtigheid moet de bezoeker steeds hoeken om, en ervaart hij dat ieder uitzicht beperkt is tot een meter of tien, consequent. –
    Na drie of vier bochten te zijn omgegaan, hield ik stil bij een randje lage struiken van een klein gazon. Ik trok een paar takken opzij. "Hier is het," zei ik, "moet je kijken..."
    "Het", dat was een soort vogelnest op de aarde, gemaakt van hooi en takjes, vies geel en slijmerig aangesmeerd. Daarin bewoog iets, ongeveer als een klomp dikke wormen, een van oorsprong primitief leven, met een vreemd droog geritsel. De kleur was donker aubergine, bijna zwart; maar er waren er ook een paar tussen van vuil roze, en alle ongeveer tien centimeter lang. Er krioelden er meer dan de vorige maal zag ik, en er bleken er zelfs een paar over de rand gevallen. "Wat het is weet ik niet," zei ik, "ik heb dit nog nooit gezien. Net dunne slangetjes. Of buisjes – want ze zijn hol... en krom... slap als gekookte macaroni... Toch zit er blijkbaar iets levends, geelachtigs, binnenin...
    En ze stinken ook, ruik je het? – Ik denk niet dat je ze kunt eten," grapte ik.
    Ik moest hierna opkijken naar de kennis omdat die iets leek te willen zeggen met een rare stem. Hij zag er heel ongezond uit, met een gelaat zo grauw als een ongewassen dweil. "Beuh, buh!" riep hij opeens, holde weg en begon krakend over te geven tussen de hortensia's even verder. Daar gingen de cognac en de zoutjes.
    Hoe teleurgesteld was ik nu in mijn kennis! Ik voelde me beledigd! Kotsen in mijn tuin! Zoiets deed je toch niet! – Voor straf ging ik niet naar hem toe om hem moed in te spreken. Gèdver! – geen sprake van dat hij op begrip of medeleven van mijn kant zou mogen rekenen! Overgevoelige maag of niet.
    Ik keerde me af en maakte zonder iets te zeggen rechtsomkeert. Hij stond nog steeds gebukt tussen de bloemen en wapperde met zijn hand opzij dat hij liever nog even in de buitenlucht bleef.

Na een paar minuten was ik terug in de serre.
    En daar overzag ik binnen één seconde de situatie. Er lag ook zo'n buisje op het vaste tapijt, op ongeveer een meter van de deur. En er stulpte iets uit als een worm, gelig, met een punt eraan die bewoog als tastte hij de omgeving af, waarna hij weer werd ingetrokken.
    Verderop bij de boekenkast zag ik er nog een, wiegelend als een giftige bloemstengel in een zwakke wind. En er lagen er nog meer...
    Iets van de walging van mijn kennis kwam over mij. In volkomen onzekerheid wat te doen stond ik bij de serredeuren, of ik de kamer in zou gaan of weer naar buiten?
    Toen hoorde ik een vreemde kreet...
    Wat ik zag, was dat er iemand in paniek over het gazon kwam aanhollen; zijn haren wapperend langs zijn verkrampte gelaat, zijn jasje onwezenlijk om zijn schouders golvend als dun blik.
    Het was de kennis die voor iets op de vlucht geslagen was!
    Werkelijk ontzettend moest hij zijn geschrokken van iets in de tuin achter hem. Iets waarmee hij nog nooit was geconfronteerd.
    Hij bereikte de border, struikelde en viel in het gras. Haastig weer opkrabbelend, keek hij met grote angstogen achterom.
    Ik zag even zijn gezicht en het was of daar gaten van ontsteltenis in waren gevallen.
    – Het was onbegrijpelijk zo snel als hij tussen de bomen aan de achterkant van de tuin verdwenen was.

Reactie insturen
Graag eerst...

Inloggen of Registreren
re: Het Nest
Reactie gegeven door Henk Gruys - 20:28 22-03-2013 Stuur e-mail Profiel bekijken van voet
Ik weet niet wat je bedoelt met: "hier kan je meer mee". Misschien vind je dat het verhaal niet af is. Wel vaker kreeg ik een opmerking van lezers die wilden weten hoe het nu eigenlijk verder ging.
Maar "het schilderij houdt op bij zijn lijst." En zo is het maar net. Met een verlenging of vervolg kom je altijd uit bij verklaringen en anti-climaxen. Daarom heb ik gekozen voor dit open einde.
Dat wil niet zeggen dat ik blind ben voor verbeteringen. Maar dan moeten die wel significant zijn.
Bedankt voor het lezen en je reactie, Marcel.
Met groet, Henk

re: Het Nest
Reactie gegeven door Marcel - 09:37 21-03-2013 Stuur e-mail Profiel bekijken van voet
wat ik zag, dat er iemand? daarmee zet je de lezer al op het verkeerde been... Begin iets te gedwongen opbouwend. einde iets te makkelijk, hier kan je meer mee.De gedichten die ingezonden zijn op de website van de lettertempel en e.v.t. toekomst projecten die gekoppeld zijn aan de lettertempel blijven ten alle tijden eigendom van de feitelijke auteur van het gedicht. Zonder toestemming van de feitelijk auteur mogen de gedichten niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen op deze site en indien hier toestemming voor gegeven is door de feitelijke auteur het uitgeven van de gedichten door lettertempel zelf. Mocht er sprake zijn van misbruik van de content en de gedichten die gepubliceerd zijn op deze site door wat dan ook dan zullen er hoe dan ook (in samenspraak met de auteur) stappen worden ondernomen.
2006-2017 © Bizway - BTW nr. NL821748014.B01 - KvK 28086287