Hoofdmenu
    Hoofdpagina
    Gedichten
    Auteurs
    Zoeken
    Reacties
    Insturen
    Voorwaarden
    Greencard
    Contact

  Inloggen
 

  Registreren
  Wachtwoord vergeten

  Laatste 35 reacties
 
re: FEESTDiotheC...
re: Lezenwietewu...
re: Lezenwietewu...
re: FEESTSoit
re: FEESTSoit
re: vegannis...MirandaMei
re: FEESTMirandaMei
re: InktDiotheC...
re: Pasen aa...Tsila
re: Inktwijnand
re: vegannis...Erik Le...
re: vegannis...Mr.Deuce
re: InktLetItAl...
re: InktLetItAl...
re: InktLetItAl...
re: InktLetItAl...
re: InktBuigt
re: Inktcoolbur...
re: InktDiotheC...
re: Inktwijnand
re: Inktcoolbur...
re: Inktwijnand
re: InktDiotheC...
re: InktDiotheC...
re: InktDiotheC...
re: (G)razen...coolbur...
re: Spokencoolbur...
re: De geur ...Claudel...
re: SpokenClaudel...
re: vegannis...Erik Le...
re: Goed in ...Claudel...
re: [30-007]...Claudel...
re: Morsewijnand
re: Herderst...coolbur...
re: Nimfomaniakcoolbur...
 Meer reacties

  Laatste 25 gedichten
 
Inktcoolbur...
vegannisatieErik Le...
The African ...Claudel...
Licence to k...Claudel...
Goed in de k...wijnand
I wanna be y...Claudel...
Waar is Stev...Claudel...
alweer bijna...DiotheC...
Con-textdegon valk
Stop de tijd !!Claudel...
Tattoo you Claudel...
Zo'n dagDiotheC...
Een HuisHenk Gruys
herfst 2019augusta
FEESTSoit
Filosoof in ...Claudel...
bewegingenErik Le...
dubbellevenErik Le...
Claude Money?Claudel...
Brothers in ...Claudel...
Beast of bur...Claudel...
VogelsMarkeR
SleutelsHenk Gruys
Renee, remem...Claudel...
ViltjeSoit
 Meer gedichten
Honsel
 Henk Gruys - 16:48 17-12-2012 Stuur e-mail  Profiel bekijken van Henk Gruys  Bekijk statistieken van dit gedicht 

Honsel


Nadat Honsel, een man van ruim veertig, was overgestoken naar het plein, – wat precies zesentwintig seconde duurde, waarover hij zich diep tevreden voelde zonder te weten waarom, – mogelijk door het optimistische zonlicht dat schuin op hem in brandde en deed denken aan vakantie... toen er plots vier donkere figuren op hem afkwamen, die rondzwaaiden en veel licht leken te onderscheppen, waardoor hij al bij voorbaat instinctief opzij week, teneinde hen zonder geruzie of geschreeuw te kunnen passeren. Op dat punt leek Honsel het niet met zichzelf eens te zijn, omdat zulk een bangelijk toegeven immers al gauw neigt naar lafheid en knagend geweten achteraf, – maar welke keuze toch een buitengewoon verstandige bleek te zijn, omdat de dronkelappen, waarschijnlijk Engelsen, zich vloekend mengden onder de menigten, die niet begrijpend verschrikt naar alle kanten uiteen weken, waarna geschreeuw en glasgerinkel volgde, dat overal op het plein te horen was... Zodat Honsel zich tenslotte gelukkig prees zich niet met hen te hebben bemoeid, en hij zijn stelregel zich terug te trekken bij verdachte situaties, wederom succesvol en effectief in praktijk had gebracht.
    Nadat hij tot zover met zijn gedachten was gevorderd, naderde hij het caféterras, waarop hij, toen hij nog in de denderende hitte op het plein liep, of eigenlijk al eerder: toen hij nog in de beschaduwde steegjes ernaartoe wandelde, zijn zinnen had gezet; omdat, zoals hij altijd vond, wanneer je in de stad wandelde, je steeds voordelige keuzes moest maken. En het om die reden dus logisch was dat hij daar een moment wilde bekomen van de hitte, en na het bestellen van een hoog model glas ijskoud bier vervolgens, in alle rust, als nutteloos tijdverdrijf of uit gewoonte, willekeurige passanten die in een ononderbroken stroom langs het terras slenterden, te observeren omdat daar misschien bekenden onder konden zijn, – al leek de kans daarop ook niet groot. Hij zou daar in ieder geval met vertoon van kalmte aan een tafeltje gaan zitten, bedaard zijn horloge opwinden en theatraal een brief uit zijn binnenzak halen; met als doel zijn aanwezigheid op dit terras extra legitimiteit te verschaffen... Die brief zou hij slechts oppervlakkig inkijken, maar toch net doen of de inhoud hem tamelijk belangrijk voorkwam – en hem hierna weer zorgvuldig opbergen.
    Maar toen hij bij het terras was aangekomen, moest hij drie keer niezen door het felle zonlicht dat hem recht in de ogen scheen – zodat hij overwoog in de schaduw te gaan zitten; bijvoorbeeld bij het raamwerk met de parasols... een praktisch voornemen dat hem echter het volgende ogenblik reeds onmogelijk werd gemaakt omdat die plaats werd ingenomen door een zojuist gearriveerd echtpaar van middelbare leeftijd, waarvan de man met zijn roze snor hem een perfecte vertegenwoordiger van het uitstervende ras van vastgoedbelegger toescheen, en de vrouw Honsel een uitermate aanstellerige toverheks leek, die amechtig was neergezegen in de zetel bij het raam, terwijl zij haar man aanspoorde vooral ook te gaan zitten. Tegelijk probeerde zij de aandacht van de verder op het terras aanwezige kelner te trekken, die echter geen enkel teken van herkenning liet blijken, wat ook geen wonder was omdat hij zich gelijktijdig met bonnetjes, wisselgeld, gebruikt serviesgoed en een geruite theedoek professioneel had bezig te houden... activiteiten die Honsel allemaal niet ontgingen, en die hem uiteindelijk ertoe brachten zijn eigen bestelling nog even op te schorten. Waarna hij zich in de tussentijd ertoe kon bepalen het echtpaar in al zijn gedragingen nader te observeren; hetgeen niet bepaald vrolijk stemde, en zeker niet door het nogal onsmakelijke detail van het kneden van de kaasachtige grote teen door de vrouw nadat zij haar schoen had uitgetrokken.
    Welke vrouw hem vervolgens een formidabele schok van herkenning gaf: omdat hij hier dan toch een oude bekende ontmoette; al was het dan ook geen bekende van het goede soort, geen leuke collega, of toevallige zakenvriend, maar iemand uit een pijnlijk verleden. Het verbaasde Honsel, dat zoiets zomaar gebeurde op een willekeurige voormiddag, op een willekeurig caféterras, – en het trof hem zodanig dat hij secondenlang niets anders kon doen dan wezenloos voor zich uit staren en de betreffende periode aan zich voorbij te laten trekken. Die vrouw immers was niemand anders dan de Marian met wie hij twintig jaar geleden een kortstondige relatie had gehad, welke evenwel door haar jaloerse en onberekenbare gedragingen uiteindelijk op niets anders was uitgelopen dan een heftige en haatdragende ruzie; die hem thans zó levensecht voor de geest kwam, dat hij behoedzaam opstond, teneinde het terras zo onopvallend mogelijk te verlaten, met in zijn herinnering de mislukte liefde, waarvan hij allang had gemeend er klaar mee te zijn, maar die, – argeloos als hij nu eenmaal was, hem toch weer in de luren legde bij de onverwachte situatie die zich nu zo plotseling aan hem voordeed...
    Dus sloop Honsel weg van de tafeltjes, waarbij hij duidelijk de ogen van anderen op zich gevestigd voelde. Maar waarbij hij niet wilde opkijken of omkijken, omdat juist zulk een bijna terloops oogcontact de kwalijke aandacht van Marian zou kunnen trekken, wat tot iedere prijs moest worden vermeden.
    Het gevaar was immers groot volgens Honsel dat deze Marian hem zou herkennen, en vervolgens god weet wat dan allemaal zou gaan roepen, of hem misschien wel ten overstaan van iedereen op het terras aan het tafeltje langdurig en luidkeels zou gaan zitten uitschelden...
    Dus wandelde hij kwansuis kalm, maar toch inwendig tamelijk van zijn stuk gebracht, weg van het onveilige terras, en kon hij pas weer opgelucht ademhalen, nadat hij was aangekomen aan de overkant van het plein... alwaar van de eerdere onrust, en het dronken Engelse uitschot niets meer was te bespeuren, hetgeen natuurlijk tot ieders geluk en vooral het zijne was. – Waarna hij, ietwat gekunsteld, maar zonder weer nieuwe obstakels tegen te komen, zijn weg vervolgde. In het besef dat hij zojuist aan een bedreiging was ontsnapt, en als tevoren weer optimistisch in de zonneschijn kon kijken.

Reactie insturen
Graag eerst...

Inloggen of Registreren
re: Honsel
Reactie gegeven door Maaike Maris - 23:54 25-12-2012 Stuur e-mail Profiel bekijken van voet
Ellipsen aanbrengen om de leesbaarheid te bevorderen. Jij vindt dat misschien normaal, maar ik word er draaierig van. En dat jij snapt waar je verhaal over gaat, ja, dat mag ik hopen, maar ik heb geen idee. Als dat je niet uitmaakt, waarom publiceer je dan?

re: Honsel
Reactie gegeven door Maaike Maris - 23:24 25-12-2012 Stuur e-mail Profiel bekijken van voet
Henk, je bent te verleidelijk. Weet je wat ik het leukste aan je vind? Dat je het nooit met welke kritiek dan ook eens bent en hoe je daar verslag van doet. Bijzonder vermakelijk. Ga zo door!

re: Honsel
Reactie gegeven door Henk Gruys - 10:30 25-12-2012 Stuur e-mail Profiel bekijken van voet
He die Roger! Alles kits? Waar zijn je goede voornemens dd. 17-11 om mij aan je "vergetelheid" toe te voegen nu gebleven?

re: Honsel
Reactie gegeven door roger - 02:43 25-12-2012 Stuur e-mail Profiel bekijken van voet
u bent blijkbaar naar uw herseninhoud vernoemd

re: Honsel
Reactie gegeven door Maaike Maris - 17:26 22-12-2012 Stuur e-mail Profiel bekijken van voet
Sorry, Henk, maar dit leest voor geen meter. Hoe ik mijn best ook doe, ik kom er niet doorheen.


re: Honsel
Reactie gegeven door Henk Gruys - 16:48 19-12-2012 Stuur e-mail Profiel bekijken van voet
O, dat ben ik helemaal niet met je eens, milou, maar dat zal je mogelijk niet verbazen.
De oorspronkelijke opzet was een verhaal te schrijven bestaande uit n lange zin. Niet een verhaaltje van tien regeltjes, maar een van bijvoorbeeld twee pagina's. Kijken of dat mogelijk was.
Het resultaat bleek echter de leesbaarheid, en die heb ik hoog in het vaandel staan niet ten goede te komen. Ik heb vervolgens punten, komma's en ellipsen en zo meer aangebracht; eigenlijk kwam het erop neer dat ik het verhaal heb herschreven.
Ik ben over het eindresultaat zeer tevreden. Het is duidelijk waar het over gaat, het heeft een kop en een staart, het leest goed en je wordt meegenomen in de stroom. Je vraag of ik dit literatuur vind, kan ik met ja beantwoorden.
Het is jammer dat je het omslachtig en niet prettig leesbaar vindt. Het is een beetje als met klassieke muziek; soms moet je het even laten liggen en later nog eens proberen. Vaak lukt het dan beter.
Meer vaart, frisser, en korte kernachtige zinnen? Ja, het is internet h. Alles moet snel, kort,vluchtig (en oppervlakkig) zijn. Het lijkt soms wel of de "internetlezer" alleen maar ongeduldig en ongedurig is en almaar haast heeft. Maar ik weet dat dat niet zo is, althans het niet bij iedereen zo is.
Ik dank je desondanks dat je de moeite hebt genomen het te lezen en een reactie te geven.
Onze opvattingen liggen kennelijk mijlen ver uiteen. Ik heb daar verder geen problemen mee, hoor.
P.S. Voor coolburnvisible hetzelfde antwoord. Ook hem dank ik voor zijn reactie.
Met groet, Henk


re: Honsel
Reactie gegeven door coolburnvisible - 14:46 19-12-2012 Stuur e-mail Profiel bekijken van voet
Je raakt de draad te snel kwijt door al die bijzinnen. Wel knap geschreven, ook al klopt het niet overal voor mijn gevoel. Eind niet gehaald.

re: Honsel
Reactie gegeven door milou - 14:19 19-12-2012 Stuur e-mail Profiel bekijken van voet
Ik mis vaart in je verhaal. Je zinnen zijn lang en gebouwd op wat oubollige stadhuiswoorden: dewelke, alwaar, in de tussentijd, de betreffende periode...Is dat gewild, beoog je daarmee een speciaal effect, of vind je dat nu precies literatuur. Persoonlijk zou ik het wat frisser serveren, en met kortere, kernachtige zinnen werken.
Het begint ook zo omslachtig met die 'was overgestoken naar het plein', dat leest niet prettig, soort zwaar belast schip dat met moeite de haven binnenvaart.
Ik heb het toch gelezen, en heb wel respect voor je inzet. Je wil er duidelijk wat van bakken, maar ik zou zeggen: wat minder boter, minder vet en meer spieren zou je gerecht appetijtelijk maken.

Vr grt
MilouDe gedichten die ingezonden zijn op de website van de lettertempel en e.v.t. toekomst projecten die gekoppeld zijn aan de lettertempel blijven ten alle tijden eigendom van de feitelijke auteur van het gedicht. Zonder toestemming van de feitelijk auteur mogen de gedichten niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen op deze site en indien hier toestemming voor gegeven is door de feitelijke auteur het uitgeven van de gedichten door lettertempel zelf. Mocht er sprake zijn van misbruik van de content en de gedichten die gepubliceerd zijn op deze site door wat dan ook dan zullen er hoe dan ook (in samenspraak met de auteur) stappen worden ondernomen.
2006-2023 © Bizway - BTW nr. NL821748014.B01 - KvK 28086287