Hoofdmenu
    Hoofdpagina
    Gedichten
    Auteurs
    Zoeken
    Reacties
    Insturen
    Voorwaarden
    Greencard
    Contact

  Inloggen
 

  Registreren
  Wachtwoord vergeten

  Laatste 35 reacties
 
re: FEESTDiotheC...
re: Lezenwietewu...
re: Lezenwietewu...
re: FEESTSoit
re: FEESTSoit
re: vegannis...MirandaMei
re: FEESTMirandaMei
re: InktDiotheC...
re: Pasen aa...Tsila
re: Inktwijnand
re: vegannis...Erik Le...
re: vegannis...Mr.Deuce
re: InktLetItAl...
re: InktLetItAl...
re: InktLetItAl...
re: InktLetItAl...
re: InktBuigt
re: Inktcoolbur...
re: InktDiotheC...
re: Inktwijnand
re: Inktcoolbur...
re: Inktwijnand
re: InktDiotheC...
re: InktDiotheC...
re: InktDiotheC...
re: (G)razen...coolbur...
re: Spokencoolbur...
re: De geur ...Claudel...
re: SpokenClaudel...
re: vegannis...Erik Le...
re: [30-007]...Claudel...
re: Morsewijnand
re: Herderst...coolbur...
re: Nimfomaniakcoolbur...
re: Brozen d...MirandaMei
 Meer reacties

  Laatste 25 gedichten
 
Inktcoolbur...
vegannisatieErik Le...
The African ...Claudel...
Licence to k...Claudel...
I wanna be y...Claudel...
Waar is Stev...Claudel...
alweer bijna...DiotheC...
Con-textdegon valk
Stop de tijd !!Claudel...
Tattoo you Claudel...
Zo'n dagDiotheC...
Een HuisHenk Gruys
herfst 2019augusta
FEESTSoit
Filosoof in ...Claudel...
bewegingenErik Le...
dubbellevenErik Le...
Claude Money?Claudel...
Brothers in ...Claudel...
Beast of bur...Claudel...
VogelsMarkeR
SleutelsHenk Gruys
Renee, remem...Claudel...
ViltjeSoit
Adem voor ad...seline168
 Meer gedichten
De jaren dertig
 Wim Jilleba - 10:01 26-01-2011 Stuur e-mail  Profiel bekijken van Wim Jilleba  Bekijk statistieken van dit gedicht 

De jaren dertig
In de tijd dat oma’s nog opoe genoemd werden zagen die opoe’s er op hun vijftigste al uit als stokoude vrouwtjes. De grote meerderheid, die altijd al bestond, was arm en dat was te zien aan de kledij. De opoe’s waren steevast in het zwart gekleed. Rokken tot op de enkels en gemaakt van stof die een mensenleven lang mee kon. Ook de mantels veelal zwart of donkergrijs. In plaats van mantels werden veel omslagdoeken gedragen. De kleding werd gecompleteerd met een zwarte hoofddoek en onverwoestbare, dus onherinnerbaar oude zwarte schoenen. De kleur zwart werd gekozen onder druk van de diverse religieuze richtingen, maar ook omdat voor de oudere mens nauwelijks kleding bestond in vrolijker kleuren. Mijn eigen opoe heb ik slechts in zwart gekleed gezien, de enige opvallende kleur aan opoe was heur haar, dat spierwit was en haar de status gaf van madre de famille.
Voor de opa’s in die tijd was er evenmin veel keus, dus ook zij waren vrijwel altijd in het zwart gekleed, ofwel in een blauwe werkkiel of overall en meestal klompen of laarzen aan de voeten. Hun verweerde hoofden keken je aan vanonder een pet of bij de beter gesitueerden vanonder een hoed, maar die hadden dan ook schoenen aan de voeten.
De rijken tooiden hun welgedane hoofden met hoge hoeden of bolhoeden. Zij droegen kleding van fijne stoffen, vaak versierd met strikken en borduurwerk. Op hun ronde buiken prijkte veelal een zilveren ketting met horloge in de vestzak.
Ja, de verschillen waren immens groot en dat was te wijten onder andere, aan de uitbuiting van de arbeidende klasse, die zich overigens steeds meer ging verzetten. Veel mannen, althans zij die werk hadden, werden lid van een vakbond die op de bres stond voor positieverbetering van de arbeiders. Daarin werden zij tegengewerkt, uiteraard door hun werkgevers die vaak tot ontslag overgingen als iemand lid werd van een vakbond, maar ook door het clericalisme. Zowel in de katholieke- als de protestante kerken werd met hel en verdoemenis gestrooid tegen de groeiende vakverenigingen.
Ik herinner mij, dat mijn moeder de striemen op de rug van mijn werkloze vader voorzichtig insmeerde met iets dat de pijn moest verzachten. Hij liep die op tijdens demonstraties die vaak hardhandig werden neergeslagen door de ingezette politie. Hij vloekte en schold tijdens die behandeling door mijn godvrezende moeder, die hem dan probeerde voor te houden dat hij verkeerd bezig was.
Ach ja, als jongetje dacht ik al over die verregaande ongelijkheid na, als ik in mijn manchester korte broek, schotse ruit blouse en manchester jasje en op klompen, alles “van school” gekregen, langs de mulo school moest op weg naar de lagere school. Op het pleintje voor de MULO zag ik nooit jongens op klompen en in manchesterjasjes. De jongens daar scholden me nog na ook en dan blijkt ineens dat je met een klomp in de hand meer zeggingskracht hebt dan met een schoen.

Reactie insturen
Graag eerst...

Inloggen of Registreren
re: De jaren dertig
Reactie gegeven door amarins - 13:48 27-01-2011 Stuur e-mail Profiel bekijken van voet
ik hoor het geroetsj van manchesterbroeken - ken je het begrip "pillow-broeken"?

re: De jaren dertig
Reactie gegeven door Wim Jilleba - 10:33 27-01-2011 Stuur e-mail Profiel bekijken van voet
Hoi Milou, dank voor je reactie.Het verschil in manchester en corduroy is wellicht, dat in het n katoen verwerkt wordt en in het ander wol.
Dat de mensen in die jaren en in de tijd daarvoor veel vroeger oud waren, komt o.a.door het vaak vreselijk zware werk dat men moest doen, alles "op/met de hand". Als je alle, vaak enorm grote, machines uit het heden wegdenkt en om je heen kijkt wat er gepresteerd is, besef je hoeveel handen en ruggen nodig zouden zijn om dit te bereiken. Toch werd dit werk voorheen zo gedaan. Het trimmen hadden de mensen van die tijd echt niet nodig Milou, zij vielen stukgewerkt in hun bedje. vr.gr.Wim.

re: De jaren dertig
Reactie gegeven door Wim Jilleba - 10:22 27-01-2011 Stuur e-mail Profiel bekijken van voet
Dankje Perry. Wel geinig h, die volksverhuizing van DT naar LT, waardoor we elkaar met z'n allen weer aantreffen.vr.gr.Wim.

re: De jaren dertig
Reactie gegeven door Wim Jilleba - 10:21 27-01-2011 Stuur e-mail Profiel bekijken van voet
Jazeker Marion, maar daarna is de westerse wereld in een stroomversnelling geraakt t.a.v.ontwikkeling, waardoor onder meer de oma's van nu er vaak uitzien alsof ze de moeders zijn van hun kleinkinderen.Best grappig!vr.gr.Wim.

re: De jaren dertig
Reactie gegeven door perry meer - 07:23 27-01-2011 Stuur e-mail Profiel bekijken van voet
een erg leuk stukje om te lezen!

groet Perry



re: De jaren dertig
Reactie gegeven door milou - 22:25 26-01-2011 Stuur e-mail Profiel bekijken van voet
Graag gelezen. Vreemd hoe ik bij het woord manchester-broek, volkse associaties heb, en bij corduroy juist zeer elitaire, waar het toch om hetzelfde ribfluweel gaat.
Treffend dat de mensen er vroeger vanaf een bepaalde leeftijd veel ouder uitzagen. Ik vermoed dat wij nu toch wat gezonder leven ( minder vet, letten op de suikers, meer trimmen enz.).

vr grt
milou

re: De jaren dertig
Reactie gegeven door Marion Spronk - 11:33 26-01-2011 Stuur e-mail Profiel bekijken van voet
In de jaren 50 waren er nog veel van zulke opoetjes !


De gedichten die ingezonden zijn op de website van de lettertempel en e.v.t. toekomst projecten die gekoppeld zijn aan de lettertempel blijven ten alle tijden eigendom van de feitelijke auteur van het gedicht. Zonder toestemming van de feitelijk auteur mogen de gedichten niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen op deze site en indien hier toestemming voor gegeven is door de feitelijke auteur het uitgeven van de gedichten door lettertempel zelf. Mocht er sprake zijn van misbruik van de content en de gedichten die gepubliceerd zijn op deze site door wat dan ook dan zullen er hoe dan ook (in samenspraak met de auteur) stappen worden ondernomen.
2006-2024 © Bizway - BTW nr. NL821748014.B01 - KvK 28086287